Az idei biztos hogy fekete évként vonul majd be a legnagyobb közösségi oldal emlékkönyvébe, hiszen kis túlzással alig akadt olyan hónap 2018-ban, mikor ne borzolta volna az idegeket valamilyen facebookos botrány. A sorozat ráadásul nem ért még véget, hiszen decemberre is jutott a fekete levesből, méghozzá a brit parlamentnek köszönhetően, akik nyilvánosságra hoztak olyan dokumentumokat, amikhez egy vizsgálat során jutottak hozzá.

Az iratokból kiderül, hogy Zuckerbergék egyáltalán nem voltak szívbajosak hozzányúlni a felhasználók adataihoz, főleg, ha arról volt szó, hogy ennek következményeként egyre nagyobbra hízlalhatják a közösségi oldalt.

Idén szinte nem is telt el hónap facebookos botrány nélkül

A napokban közzétett levelezések alapján a Facebook kiváltságokat biztosított egyes partnereinek (pl. az Airbnbnek és a Netflixnek), például hozzáférést adtak a felhasználók olyan adataihoz, amihez a cégek elméletileg nem férhettek volna hozzá. A dokumentumok arra engednek következtetni, hogy a cég vezetői úgy tekintettek az adatokra, mint egy valutára, amit sokszor még a más cégekkel történő alkudozások során is bevetettek.

A Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg ügyvezető igazgató közti levélváltások pedig egyértelműen arról tanúskodnak, hogy a közösségi oldalnak mindennél fontosabb volt, hogy külsős fejlesztők alkalmazásai minél tovább az oldalon tartsák a felhasználókat, és azok a vállalatok, akik ebben a törekvésben segítették a Facebookot, mindenféle előnyökben részesültek.

A kiszivárgott dokumentumokra a Facebook, és maga Mark Zuckerberg is reagált, arra kihegyezve az üzenetüket, hogy a brit eljárás során felhasznált dokumentumok egy sokkal szerteágazóbb történet részei, és abban a formában, ahogy nyilvánosságra hozták őket, teljesen félrevezetőek.

Forrás: Bloomberg