Ahogy arról mi is beszámoltunk, július 25-én a Facebook nyilvánosságra hozta az aktuális negyedéves pénzügyi jelentését, aminek hatására a legnagyobb közösségi oldal részvényének értéke komoly zuhanásba kezdett, megjárva a mínusz 24%-os mélységeket is. Bár a cég nyeresége (5,12 milliárd dollár) meghaladja az elemzők által prognosztizált összeget, de a bevétel (13,04 milliárd dollár) bőven alulmúlja a várt 13,34 milliárdot, amire negatívan reagált a befektetők.

Európában konkrétan csökkent az aktív felhasználók száma

Volt aki annyira, hogy máris pert indított a közösségi óriás ellen: James Kacouris részvényes keresetében azzal vádolja a Facebookot, azon belül is Mark Zuckerberget és David Wehner pénzügyi igazgatót, hogy korábban félrevezető nyilatkozatokat közöltek, továbbá elhallgatták a növekedés lassulását, a bevétel- és az aktív felhasználók csökkenését.

A vádak nem egészen alaptalanok, hiszen a közzétett számok alapján a Facebook növekedése valóban megtorpanni látszik. Az elemzők az elmúlt negyedévet illetően napi 1,49 milliárd és havi 2,25 milliárd bejelentkezőt vártak a közösségi oldaltól, de a közösségi oldal ezt nem volt képes teljesíteni: a napi bejelentkezők száma mindössze 1,47 milliárd fő volt naponta, havi átlagban pedig csak 2,23 milliárd bejelentkezést sikerült elérniük.

Az Egyesült Államokban és Kanadában pedig stagnál, Európában pedig konkrétan csökkent a felhasználók száma: az előző időszakhoz képest 377 millióról 376 millióra esett vissza, a napi bejelentkezések pedig 282 millióról 279-re.

Forrás: Reuters