Az elköteleződésre ösztönző Facebook tartalom fontosságát nem lehet elégszer kiemelni. Azt is tudjuk, hogy a képek keltik fel a leghatékonyabban a figyelmet és érik el a közönségedet. Mégis, nagyon könnyű csapdába esni egy ismétlődő, nyájas tartalommal – írja a Business2Community.

Már mind láttunk ilyeneket az idővonalunkon: ugyanaz a kép egy alvó cicáról vagy egy grimaszoló kisbabáról. Sokszor pedig már észre sem vesszük az ilyen tartalmat, mert egyszerűen átfutunk rajta. Ez egy rémálom a digitális marketingben, ezért ha nem szeretnéd, hogy a te posztjaidon is keresztülnézzenek, itt egy lista 10 elkerülendő Facebook tartalom csapdáról.

1. Nyomj egy lájkot, ha…

Hit Like If-resized-600

Ez egy klasszikus példa, ami elköteleződés céljából születik, és amelynek létrehozásában szinte mindenki bűnös. Azzal nincs gond, ha megosztasz egy képet és természetes az is, hogy remélsz tőle néhány lájkot és megosztást, de elveszíti a hatását és a lényegét, ha közvetlenül azt kéred, hogy ezt tegyék meg neked a rajongóid.

2. Nem szeretem a hétfőket…

It's Only Monday-resized-600

Senki sem szereti a hétfőket és nem is kell, hogy erre bárki emlékeztessen. Az ilyen posztokkal az a probléma, hogy soha semmi közük nem lesz a márkádhoz vagy ahhoz, amivel a céged foglalkozik. Nem egy hatásos marketing stratégia, ugye?

3. Még csak szerda van…

Wednesday-resized-600

Ha arról informálod az embereket, hogy szerda van vagy még csak a hét közepén járunk, ez nem sok vigaszt jelent és meglehetősen idegesítő is. Nem valószínű az sem, hogy ezzel magadra vonod a figyelmet, épp ellenkezőleg: beleolvadsz a tömegbe, ahol mindenki így csinálja.

4. Éljen! Péntek van!

It's Friday-resized-600

Egyszerűbb azt leszögezni, hogy minden „ma ilyen nap van” jellegű posztot jobb elkerülni. Az ügyes tartalommarketing nem arról szól, hogy teleszemeteled a közönséged hírfolyamát random tartalommal, hanem arról, hogy valami érdekeset mutatsz nekik, ami valamit mond is az üzletedről.

5. Kommentet írsz a saját posztodhoz

Comment on own post-resized-600

Ez egy erős és gyors szabály: ha azért kommentelsz a saját posztjaidhoz, hogy úgy tegyél, mintha elkötelezett közönséged lenne, úgyis rajtakapnak majd. Ezt nem erőltetheted és nem is játszhatod meg. Az ilyen tevékenységek csak a rosszféle figyelmet fogják bevonzani.

6. Létrehozod a saját mémedet

Corporate Facebook Meme-resized-600

A mémek az internet sötét bugyraiból jönnek. Senki sem tudja, pontosan honnan. Mindenesetre ne ess kísértésbe, hogy létrehozd a sajátodat, vagy meglovagolod a legutóbbi mém népszerűségét újra meg újra.

7. Ráugrasz a hírekre

Newstory Facebook-resized-600

A Facebook oldaladnak pártatlannak kell maradnia. Ha egy hír kapcsolódik az iparágadhoz, akkor van értelme megosztani és elindítani róla egy értekezést. A helyi hírek és az általában vitát generáló témák azonban kerülendők, ahogyan a vallási ügyek is, hiszen nem akarod a hálózatod egyik tagját sem elidegeníteni.

8. Bárcsak itt lennék…

Wish I was Here-resized-600

A Facebook tele van azokkal, akik előszeretettel osztják meg a nyaraláskor készült képeiket, de az üzletednek nem kell ebbe a körbe tartoznia. Minden hétvégén elárasztják a Facebook hírfolyamát a kék égről, homokos tengerpartról készült képek és a vakációra vágyakozó emberek. Te viszont ne küldd el a közönségedet álmodozni, mikor éppen a figyelmüket szeretnéd felkelteni.

9. Megosztások és lájkok vitája

Share vs Like-resized-600

Ez inkább erőltetett elköteleződés. A közönség gyorsan rájön, mit kell tennie egyébként is. A lájkok és megosztások persze a legjobb forgatókönyvek és extra figyelemhez juttatnak, de az ilyen típusú próbálkozások nem fognak ez ügyben jelentős változást elérni.

10. Keep Calm and…

 Keep Calm Facebooke Content-resized-600

Az internet hihetetlen gyorsasággal változik. Amint népszerű lesz valami, máris kimegy a divatból. A „Keep Calm and Carry On” poszternek és szlogennek szintén megvolt a maga aranykora, ahogyan annak is, amikor saját szavakból tudtuk gyorsan előállítani a saját verziónkat. Azonban itt az ideje elengedni…

Ha bármit is tanulhatunk mindebből az az, hogy ne legyünk önteltek a közösségi médiával kapcsolatban. Régi szokások és trendek követése talán az adott pillanatban a legegyszerűbb megoldás, de nem fogják meghozni azokat az eredményeket, amiket igazán akarsz.

Ha el akarod kerülni ezeket a csapdákat a Facebook marketingedben, töltsd le a Business2Community erről szóló útmutatóját és bizonyosodj meg arról, hogy a Facebook tartalmad a helyes ösvényen halad!