A The Verge összegyűjtötte a 10 legfontosabb dolgot, ami elhangzott Sundar Pichaitól, a GOOGLE I/O 2017-en. A Google és az Android nagy erőkkel tör előre.

 

2 milliárd Android-felhasználó

A havi aktív Android-felhasználók száma elérte a 2 milliárdot – mindenki ide tartozik, aki Androidot futtató okostelefont, tabletet, műszert vagy tv-t használ.

Google Lens

A Google Lens segítségével a Google Assistant mindent tud a világról. Vagyis mindent lát. A Google Lensszel androidos telefonunk könnyen be tud azonosítani tárgyakat, helyeket… sőt kódokat is. Ha egy étterem bejáratát fordítjuk kameránk elé, megjelenik az étterem értékelése, de felismeri például egyes virágok fajtáit is, ha éppen egy virágcsokort nézünk meg szerkezetünkkel. De ami a legjobb… Többé nincs hosszú wifi-jelszók beolvasása, ha azokat „filmezzük le”, telefonunk magától beállítja az elérhetőséget. Erről itt láthatsz példát!

Hello iOS!

A Google Assistant mostantól nem csak az Android-készülékeken, de iPhone-okon és iPadeken is elérhető.

A Google Home telefonná válik

A Google speakerrel a következő hónapokban minden Google Home-tulajdonos indíthat ingyenes hívásokat az USA-ba és a Kanadában. A Google egy privát számot biztosít ehhez ehhez, ám használhatjuk mobiltelefonszámunkat is. A funkció mindenkire érvényes, akivel egy háztartásban élünk.

Még jobb lesz a Google Home

Bár a Google okos speakere eddig is a legjobb volt a piacon, új funkcióval és fejlesztéseivel még nyerőbb lesz. A Google Home-mal mostantól irányíthatjuk többek között az HBO Now-t, a Hulut, a SoundCloudot és a Deezert is. A Google emellett megnyitja az utat a Home Bluetotth rádiója felé is – vagyis az már egyszerú bluetooth hangszóróként is tud viselkedni.

A Google Home ezenfelül sokkal értelmesebbé vált és tudja, hogy „hova nyúljon”, ha segítséget kérnek tőle. Ha például otthonunkban kérjük le naptárunkat, az a okostv képernyőjén jelenik meg, ha pedig azt kérdezzük meg hangosan, hogyan juthatunk el A-ból B-be, az útvonaltervet a telefonunkon lévő Google Mapsen jeleníti meg.

Fotók és könyvek

A Google mostantól, ha felismeri, hogy egy ismerősünk is szerepel egy általunk készített képen és automatikus felajánlja, hogy azt megossza az illetővel – ezt nevezi a Google Suggested Sharingnek.

Ezen felül a fotókkal kapcsolatos fejlesztés a Shared Libraries is, mely megkönnyíti fotóink megosztását családtagjainkkal – persze itt be tudjuk állítani, hogy pontosan milyen dátumtól kezdve osszunk meg fotókat, vagy hogy mi szerepelejen a megosztott fotókon – például egy bizonyos ismerősünk vagy gyerekek.

Ezen felül mostantól könnyedén szerkeszthetünk nyomtatott fényképalbumokat is telefonunkon a rajta található fényképekből, amiket aztán meg is rendelhetünk. A fényképek ára 10 dollártól kezdődik.

A Google segítségével pedig mostantól automatikusan eltüntethetjük a zavaró részeket fotóinkon. Erről itt nézhetsz meg egy remek példát!

Jön az egyedi reality headset

A Google a HTV és a Lenovo segítségével dolgozik VR-headsetjein, melyek különlegessége abban rejlik majd, hogy irányításukhoz és működésükhöz nem lesz szükségünk sem okostelefonra, se pc-re. Csak felrakjuk őket… és működnek. A világot a műszer egy, a Tango által fejlesztett WorldSense elnevezésű technológiával fogja „letapogatni”.

Elérhetővé vált az első Android O Beta

Bár még nagyon korai szakaszban van, tesztelésre letölthető az Android O beta verziója. Mivel még valóban béta verzióról beszélünk, inkább ne azon az okostelefonunkon teszteljük, amit a mindennapok során használunk.

A Google a következő milliárd felhasználót az Android Go-val szerzi be.

De mi is az Android Go? Az Android Go az a fajta Android-rendszer lesz, mely minden fajta eszközön el fog futni: appjai kevesebb memóriát és helye foglalnak majd és egy speciális Google Play Store is jár majd mellé, speciális appokkal, melyet a fejlődő országok számára lehetnek jók – például a YouTube Go. Az op rendszer a gyengébb telefonokon is fut majd, akár azokon is, melyek 512 GB RAM-mal működnek.

Ezen felül a Google dolgozik azon is, hogy a felhasználók könnyebben lássák, hogy mennyi adatot is fogyasztanak.

Új mesterséges intelligencia chip

A Google kihangsúlyozta, hogy jövője nagy mértékben függ a mesterséges intelligencia fejlesztéséről,éppen ezért nagy hangsúlyt is fektet rá – ennek egyik végeredménye az új TPU chip, mellyel rendkívül gyorsan és hatékonyan lehet Google platformjain mesterséges intelligenciát fejleszteni.

Forrás: The Verge