A Skype egy fantasztikus eszköz arra, hogy tarthassuk a kapcsolatot a barátainkkal, a családdal és a kollégákkal. Sokan a felületen elérhető csetelést is naponta használják, ezért a Mashable összegyűjtött néhány tippet a könnyebb kezeléshez.

Most kiderül, hogyan lehet már elküldött üzeneteket szerkeszteni, megváltoztatni az alapértelmezett fontot vagy hogyan használhatunk néhány szuper, de elrejtett emotikont. Ha vannak további tippjeitek vagy trükkök, amiket gyakran alkalmaztok Skype-os üzenetváltáskor, osszátok meg velünk!

1. Változtasd meg a font és a szöveg méretét!

A Skype által beállított alapértékek egészen aprók, de könnyen megadhatsz nagyobbakat is sőt, megváltoztathatod a font típusát is. Menj az Eszközök menübe a Skype képernyő tetején és válaszd az Opciókat. A balra eső menüben kattints a Szöveges üzenetekre, majd a Megjelenítésre. Itt megváltoztathatod a betűtípust és neked tetszően személyre szabhatod.

09_20_41_995_file

2. Változtasd meg a kapcsolataid megjelenített nevét!

Beállíthatod, hogy ismerőseid milyen néven jelenjenek meg nálad, ami egy hasznos lépés lehet, ha különbséget akarsz tenni például azonos nevű kapcsolataid között.

A Kapcsolatok nézetben egyszerűen csak kattints arra a névre, amit meg akarsz változtatni. Ezután jobbra megnyílik egy új ablak, tetején a névvel. Mozgasd fölé a kurzort, hogy megjelenjen egy kis jegyzetfüzet és egy papír ikon. Kattintás után máris szerkesztheted, majd klikk a mentésre.

09_20_42_73_file

3. Rejtsd el a gépelés jelzését!

Ha a Skype chatet használod, tudod, hogy amikor a beszélgetőtársad épp a válaszát írja vagy törli, megjelenik egy kis mozgó ceruza. Ha nem szeretnéd, hogy ezt a nálad is lássák, kikapcsolhatod az opciót.

Menj az Eszközök –>Opciók –>Szöveges üzenetek –> Megjelenítés menüponthoz, majd válaszd ki a Haladó Beállítások megjelenítését. Itt pedig kikapcsolhatod a gépelés jelzését.

09_20_42_112_file

4. Állíts be kulcsszó értesítéseket!

Az Eszközök, Opciók, Értesítések/Figyelmeztetések menüpontok alatt belépéskor kezelheted a Windows üzeneteket és egyéb értesítéseket, de ami még ennél is jobb, hogy beállíthatsz kulcsszó értesítőket a szöveges üzenetek megjelenítésekor.

A chat ablakban kattints az Üzenetváltás menüre, aztán válaszd ki az Értesítési beállításokat. Ezután begépelheted a kulcsszavakat, amiket az értesítésekhez akarsz kapcsolni. Így, ha említésre kerül az adott szó, azonnal figyelmeztet a program. Ezen kívül a szó ki is lesz emelve az ablakban, hogy az első pillantásra észrevedd.

09_20_42_334_file

5. Szerkeszd gyorsan a legutolsó üzenetedet!

Ha észreveszel egy gépelési hibát egy üzenetben, amit már elküldtél, nagyon könnyen szerkesztheted. Csak kattints a Fel nyílra és az üzenet újra meg fog jelenni a szerkesztő mezőben. Változtass azon, amin szükséges, majd kattints az Üzenet elküldésére, hogy továbbítsd a frissített verziót.

09_20_39_492_file

6. Szerkessz vagy törölj nemrég elküldött üzeneteket!

Ha néhány üzenettel később észreveszed a korábban ejtett gépelési hibádat, még mindig javíthatod, de ezúttal jobb klikkel az üzenetre kell kattintanod. Teljes üzeneteket is így törölhetsz. Ugyanakkor, ha üzenetet szerkesztesz, egy kis ceruza ikonja jelenik meg a szöveg mellett, ami jelzi a változtatást. Ha törölsz egy üzentet, érkezik egy értesítés is arról, hogy az eltávolításra került és egy kuka ikon jelenik meg.

09_20_40_476_file

7. Állítsd le az animált emotikonokat!

Ha az animált emotikonok kifejezetten idegesítenek, állítsd be, hogy ezeket ne, csak a statikus ikonokat láthasd. Ehhez menj az Eszközök –> Opciók –> Szöveges üzenetek –> Megjelenítés menüpontba, majd válaszd ki, hogy mely ikonokat szeretnéd látni.

09_20_41_934_file

8. Jeleníts meg egyszerre több chat ablakot!

Ha egyszerre több emberrel csetelsz, az alapnézet nehezebben kezelhető, így célszerű a Nézet menüben kiválasztani a Kompakt nézetet. Ha vissza akarod állítani, ugyanitt válaszd ki az Alapnézetet.

09_20_42_179_file

9. Törd meg a sorokat!

A Skype chat alapbeállításai közé tartozik, hogy ha Entert ütsz, bármit is gépeltél be, automatikusan elküldésre kerül. Ha szeretnéd megtörni a sort, tartsd lenyomva a Shift billentyűt, majd ezután nyomj Entert. Ha szeretnél ezzel a lehetőséggel tovább élni, akkor menj az Eszközök –> Opciók –> Szöveges üzenetek –> Megjelenítés –> Haladó beállítások megjelenítéséhez. Itt eldöntheted, hogy használod a sortörést vagy szeretnéd, hogy az Enter leütésével azonnal elküldésre kerüljön, amit begépeltél.

09_20_42_268_file

10. Használd az elrejtett emotikonokat!

Nemcsak az üzenetmező tetejénél megjeleníthető emotikonokat használhatod, hanem még rengeteg másikat is. Itt van néhány kedvenc, amiket az alábbi képen mutatunk, és amelyeket így hívhatsz elő:

(wfh) (bug) (drunk) (rock) (poolparty) (rain) (headbang) (fubar) (swear) (talk) (e) (o) (~) (mp) (skype)

09_20_42_398_file