Káromkodó kislányok, smink nélküli influencer, Google-keresések, izzadó nők, kemény kommentek és a világ legnehezebb állása. A social mediában megannyi elképesztő erejű kampány hívta fel a figyelmet a nőkkel szembeni egyenlőtlenségekre. Ezekből válogattunk össze 10+1-et.

FCKH8 – F*CK

„Mit szólnátok egy videóhoz, amiben kislányok hercegnőnek öltözve káromkodnak, de úgy igazán durván?”– valószínűleg ez lenne az az ötlet, amire azonnal mindenki nemet mondana egy ügynökségi meetingen, de nem így volt ezzel a társadalmi egyenlőségért küzdő FCKH8, akik a merész ideát meg is valósították. Az eredmény pedig meghökkentő lett.

Nézzétek meg, ahogy 8 éves kislányok refrénszerűen használják a fuck és shit szavakat vagy mondják el, hogy nem fognak péniszt növeszteni az egyenlő jogokért és bánásmódért, miközben alapvető problémákat fogalmaznak meg jövőjüket illetően a férfiak uralta világban.

 

My Pale Skin – You Look Disgusting

A YouTube-sztár, Em, vagyis ismertebb nevén My Pale Skin elképesztő videóval mutatta be azt, hogy az emberek gyakorlatilag bármit képesek kegyetlenül kommentelni. Az influencer három hónapon keresztül posztolt smink nélküli képeket problémás bőréről, melyeket a videóban prezentál is. A negatív kommentek után viszont pozitív kommentek érkeznek, amint sminkkel mutatja be arcát, ám később ezek is gyűlöletbe csapnak át, mivel a smink csak félrevezetés, önámítás és átverés a közönség egyes tagjai szerint. A tanulság: sose vezéreljen minket más véleménye, hiszen soha, semmi nem lesz jó.

 

Dove – Real Beauty

A Dove egy 2013-as kampányával csodálatosan világított rá, hogy milyen borzasztó következményei is vannak mindannak a rengeteg elvárásnak, ami a nőkre nehezedik külsejükkel kapcsolatban: egyszerűen soha nem látják magukat elég szépnek, amely az önmagukról alkotott kép erős torzulásához vezet.

A kampány videója mindezt igen különleges módon mutatta be: megkért nőket, hogy írják körül külsejüket, miközben az FBI portrérajzolója megrajzolja őket, majd utána egy általuk megismert idegen írta körbe arcukat. A két portré közötti különbség minden esetben hidegrázó eredménnyel zárult: a nők saját magukról alkotott képe erősen eltért attól, ahogy az idegenek – reálisan – látták őket.

 

UN Women – #autocompletetruth

A UN Women a Google néhány automatikus keresés-kiegészítésére építette dubai kampányát, hidegrázós eredménnyel, megmutatva, hogy az emberek milyen gondolatokat is ütnek be a nőkkel kapcsolatban a keresőszolgáltatásba.

Az #autocompletetruth hashtag a kampányidőszak alatt 24 milliószor lett használva Twitteren, több mint 100 országban.

A kampányról természetesen videó is készült:

 

Procter & Gamble – #Likeagirl

Ha egy felnőtt nőnek vagy férfinek azt mondjuk, hogy csináljon bármit úgy, „mint egy lány”, azonnal esetlenül kezd el viselkedni, kiparodizálja a cselekvést, mintha nagyon-nagyon rossz lenne benne. Ezt a furcsa jelenséget rögzítette felnőtt emberekről az Always, összevetve azzal, hogy a fiatal lányok hogyan reagáltak ugyanarra a felszólításra: keményen, komolyan mozogtak, anyait-apait beleadva.

Ha kicsit belegondolunk a teljesen hétköznapi jelenségbe, fél másodperc alatt elborzadhatunk azon a felismerésen, hogy sok ember szótára szerint ha valamit „úgy csinálunk, mint egy lány”, akkor azt a valamit bénán csináljuk. Erre a sztereotip, önbizalomromboló kifejezésre építette fel kampányát az Always, rávilágítva, hogy milyen apró hétköznapi dolgokkal rombolja le a társadalom a nők önbizalmát. A 2014-es kampány videója – melyet a Super Bowl szünetében mutattak be – a cikk megjelenésekor majdnem 67 millió megtekintésnél jár.

 

Sport England & The National Lottery – This Girl Can

A Sport England a The National Lottery támogatásával alkotta meg a This Girl Can elnevezésű kampányát. A cél az volt, hogy minél több nőt vegyenek rá arra, hogy mozogjanak, függetlenül attól, hogy adott sportban hogy teljesítenek vagy hogyan néznek ki mozgás közben. Jennie Price, a Sport England ügyvezetője szerint a kampány felállításának egyik legkritikusabb eleme az volt, hogy megértsék, hogyan is kommunikálnak a nők a sportolásról: „Mielőtt belevágtunk a kampányba, gondosan megvizsgáltuk, hogy a nők mit mondtak arról, hogy a sport és a mozgás miért nem nekik való. Néhány ok, mint az idő vagy a pénz hiánya ismerős volt, de a legtöbbször visszatérő tényezőnek az ítélkezéstől való félelem bizonyult. Félelem attól, hogy elítélik őket a testsúlyuk miatt, hogy nem elég sportosak vagy nem elég profik.”

Így hát a videóban mindent megmutattak: hogyan lihegnek, pirosodnak ki és izzadnak meg a különböző testsúlyú, bőrszínű, korú és etnikumú nők – büszkén és boldogan. A kampánynak külön weboldala és social media platformja született, a #thisgirlcan hashtag pedig az egész világon hódít, mint eszköz, mellyel a nők megoszthatják egymással élményeiket, érzéseiket és nehézségeiket a sporttal kapcsolatban. Bármilyen szégyenérzet nélkül.

 

Under Armor – I Will What I Want

Mikor az amerikai sportruházat gyártó cég 2015-ben bejelentette, hogy egy sztáratléta helyett a szupermodell Giselle Bündchent választotta reklámarcául, rendkívül sok kritika érte – a szupermodellt. Felhasználók tömege írta meg a márka oldalán, hogy nem ért egyet a döntéssel, mivel egy modellről van szó, nem egy sportolóról, kritizálva Bündchen munkáját és megjelenését. Az Under Armour pedig éppen a közönség heves reakcióját dolgozta fel reklámvideójában. Miközben Bündchen harciasan és keményen edz, a falra vetítve láthatjuk a negatív és pozitív kommentek sokaságát, melyek összességében remekül mutatták meg azt, hogy mi is a probléma a nők megítélésével: egy modell csak modellkedjen, a modellkedés nem sport, ha nincs megfelelő tested, akkor ne mutogasd.

A New York-i Droga5 által gyártott videót azóta 3,5 millióan nézték meg.

 

Cardstore – World’s Toughest Job

2015-ben óriásit ment a közösségi médiában a Cardstore különleges videója, melyben állásinterjúk sokaságát láthattuk összevágva. Az interjú során egy igencsak morbid munkakör rajzolódott ki: 365 napos, 24 órás jelenlét, emelgetni kell, enni csak a munkaadó után szabad, nincsenek ünnepek, sőt, ünnepekkor extra munka várható, majd jött a bónusz: mindezért még fizetés sem jár. A végén kiderült, hogy a videó során az anyák munkakörét írták le. A Cardstore a videóval arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire helytelen elítélni azokat a szülőket, akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak munkát, hanem inkább otthon maradnak a gyerekekkel.

 

Microsoft – #MakeWhatsNext

A Microsoft 2017-es kampányában először is felhívták a figyelmet arra, hogy az oktatásban gyakorlatilag semmilyen szerep nem jut a női feltalálóknak és tudósoknak, így a Microsoft elindított egy kampányt, hogy bemutasson néhányat a gyerekeknek – és a nagyközönségnek. A kampányt 90 országban, 30 nyelven indították el, egy hónap alatt 184 milliószor jelent meg híre a médiában, a női feltalálókra irányuló keresetek száma megtriplázódott, a brand pozitív megítélése pedig elérte a 83%-nak számító rekord rátát. A kampányból nőtt ki végül a Patent Program, melyen belül fiatal női feltalálókat és kutatókat támogattak tevékenységükben, melyek többek között kapcsolódtak a mellrákhoz vagy a világ vízellátásához is. A résztvevőket nemcsak támogatták de a technológia segítségével össze is kötötték a résztvevőket, hogy így érhessenek el közös erővel változásokat a világban.

 

Women’s Aid – Look at Me

2015-ben az USA-ban különös, mozgó plakátok jelentek meg, melyeken összevert arcú nők néztek egyenesen a gyalogosokra, mellettük a „Nézz rám” és az „Ha észreveszed a családon belüli erőszakot, együtt megállíthatjuk” felirat állt. A plakátok különleges technológiával működtek. Minél többen nézték őket egyszerre, annál gyorsabban tűntek el a nők arcáról a sérülések.

Az üzenet egyszerű és világos volt: ha nem megyünk el az áldozatok mellett, hanem figyelünk rájuk, megállíthatjuk a jelenséget. A plakátokat a mérések szerint 349 százalékkal több ember nézte, mint a hagyományos utcai hirdetéseket, és 2500 százalékkal nőtt azon járókelők száma, akik 10 másodpercnél több ideig álltak meg előttük. A plakátok híre több mint 326 millió emberhez jutott el, 20 országban, 70 médiumon keresztül. Twitteren az impressziók száma pedig elérte a 86,7 milliót.

 

+1 Smirnoff & Spotify – The Equalizer

Tudtad, hogy 2017-ben és 2018-ban a Spotify 10 legtöbbet hallgatott dala egyikét sem nő adta elő? Bizony, a nőknek nemcsak hangot kell adni, de meg is kell hallani a hangjukat – szó szerint. Erre gondolt a Smirnoff is a Smirnoff Equaliser alkalmazással, mely megvizsgálta, hogy a felhasználó mit hallgatott a Spotify-on az elmúlt 6 hónapban, majd megmutatta a női és férfi előadók arányát. Ám itt még nem ért véget a történet: ezután készített egy playlistet is, hogy a két nem aránya 50-50 százalék legyen.