A Facebook nagyon sokat változott az évek során. Eközben pedig egyre nehezebbé vált a közönség elérése anélkül, hogy fizetnél a közösségi háló hirdetéseiért. Ugyanakkor még mindig vannak olyan dolgok, amelyek a segítségedre lehetnek ez ügyben. A Fannit.com 11 tippet gyűjtött össze a Facebook marketingről:

Vess be képeket!

A fogyasztókat mindig jobban vonzzák a képek, mint a szövegek. Te is keress olyan fotókat, amelyek megragadják a tekintetüket! Nézd meg ezt a képet:

Hey-Look-here-570x44

Amikor megnyitottad ezt a cikket, valószínű, hogy rögtön erre figyeltél fel. Nem túl informatív és nem is kifejezetten szórakoztató, mégis ezt láttad meg először. Akárcsak Te, a fogyasztóid is így lesznek bármely képpel, amit elhelyezel egy cikkedben.

Profi tipp: Amikor egy blogbejegyzésed linkjét posztolod, ne hagyd, hogy a Facebook „szívja be” a cikk képét az URL-ből! Helyette posztold a linket, távolítsd el az előzetes nézetét és adj hozzá egy saját, másik fotót! Ez segít majd abban, hogy még több megtekintést kapj és elérd, hogy az a kép bukkanjon fel a felhasználók hírfolyamában, amelyiket Te magad választottál.

Használj videókat!

Sok fogyasztó előbb néz videókat, mint, hogy tartalmat olvasson. Hozz létre olyan videókat, amelyek informatívak, elmondják, hogyan kell valamit csinálni, vagy indíts egy videóblogot, ahol a nézők végigkövethetik a céged fejlesztéseinek alakulását! „How-to” videókat is készíthetsz, amelyek elárulják a közönségednek, hogyan használhatják a termékeidet.

A videók arra is alkalmasak, hogy a segítségükkel új termékeket mutass be, vagy összehasonlítsd egyiket a másikkal. Ez sokkal hatékonyabb lesz, mintha olvasnának róluk, hiszen könnyebben megmutathatod nekik a különbségeket vagy a hasonlóságokat. Az alábbi egy képernyőfelvétel egy két évvel ezelőtt posztolt, új terméket bemutató videóról:

screen-shot-of-fannit-video-475x320

Profi tipp: Próbálj „rámenni” azokra a területekre, ahol a többi cég még nincs jelen! Készíts videókat több nyelven is, ami még több ügyfelet és nézőt fog bevonzani, olyanokat, akik a saját nyelvükön esetleg nem találnak elegendő információt! A süket közösségnek különösen sok gondja adódik ezzel. Keress további közösségeket, nyelveket és csoportokat, amelyekkel más vállalkozások nem foglalkoznak és igyekezz bevonzani őket a céged közelébe!

Ajánlj fel kuponokat és új kedvezményeket!

A kuponok és ajánlatok terén a Starbucks teljesít kifejezetten jól, amely ezt a taktikát követve újabb és újabb akciókat biztosít a szezonálisan elérhető kávéihoz.

Sok fogyasztó nem szereti, ha tele van a hírfolyama üzletek posztjaival, de gyakran mégis tolerálják ezt a helyzetet, mert tudják, hogy hozzájuthatnak kedvezményekhez, ha követik ezeket a cégeket Facebookon. Ha egyszer megkaparintják a követőket, az üzletek posztjai eljutnak hozzájuk és azok a tartalmak is megjelennek számukra, amelyek nem a kuponokról szólnak.

starbucks-discount-294x320

Posztolj kvízeket és más interaktív tartalmakat!

A Facebook felhasználók általában szórakoztató posztokra vágynak a hosszú munkanap után. Interaktív tartalmak biztosításával, mint amilyenek kvízek, vicces felmérések, érdekes kérdőívek, még aktívabbak lesznek a Facebook oldaladon.

Csinálj belőle kihívást! Mondd nekik azt, hogy találjanak meg bizonyos kifejezéseket az oldalad posztjaiban! Rejts el a bejegyzéseidben egy figurát, ikonikus karaktert, amit meg kell keresniük! Bár furcsának tűnhet elsőre, az ilyen apró részletek tényleg vonzzák a felhasználókat. Te pedig épp azt akarod elérni, hogy érdeklődjenek és nem pedig azt, hogy elaludjanak a számítógép előtt.

interactive-media-521x320

Profi tipp: Tartsd észben, hogy a közösségi hálózatokban az emberek még mindig inkább szórakozást és érdekességeket keresnek, mint sem tanulási lehetőséget! Bár Te üzletkötésre hajtasz, ők gyakran kényelmesen relaxálnak a dolgos munkaórák után és nem akarnak többet gondolkodni. Erre összpontosíts: máris egy fáradt, érdektelen közönséget próbálsz megszólítani. Ha érdekesebbé tudod tenni az oldaladat, ne habozz!

Biztosíts egyszerre több információforrást!

A komolyabb látogatóidnak érdemes minél több információforrást fenntartanod, hogy még jobban beleáshassák magukat adott témákba. Ezek bonyolultágukat tekintve több szintűek is lehetnek.

Azok, akik egyáltalán nem ismernek egy bizonyos témát, csak alapvető információkra vágynak, míg a tapasztaltabb felhasználók sokkal mélyebben akarnak elmerülni benne és az is lehet, hogy akadémiai szintű tartalomra vágynak. Ne felejtsd el, hogy a közönséged széles skálán mozoghat és bizonyára igen sokszínű! Próbálj egyedi megközelítéssel élni mindegyikük irányában!

Profi tipp: Minél profibbak a forrásaid, annál jobbak! Az .org végű weboldalak általában non-profit szervezetekhez tartoznak és ügyesen bevethetőek. A legjobbak közé tartoznak az .edu végűek is, amelyek általában oktatási intézményekhez és portálokhoz tartoznak. Ezek nem csak hitelesek, de gyakran szintén profik és hozzáértő személyek monitorozzák az itt található tartalmakat.

Mindig ismerd a forrást, amit felhasználsz, hiszen némelyik emelheti, némelyik csökkentheti a megbízhatóságodat!

Magyarázd el a technikai jellegű kifejezéseket!

Írhatsz jegyzeteket Facebookon, amelyekben elmagyarázod néhány technikai kifejezés jelentését a felhasználóknak, és amelyekhez bármikor hozzá is férhetnek. A Névjegyedbe illeszd is be az ezekre mutató linkeket, hogy könnyebben megtalálhassák azokat!

Profi tipp: Ne használj egy technikai kifejezést egy másik definíciójában! Fogalmazz egyszerűen, hogy azok az emberek is megértsenek mindent, akik számára teljesen új a terület! Ugyanakkor pedig igyekezz nem túl általánosan írni! Az alábbi képen egy Sonic csavarhúzóról írják azt, hogy a „legkirályabb eszköz, amit intelligens lény valaha használt”.

Bár lehetséges, hogy ez a definíció pontos, semmit sem mond az olvasónak arról, hogy mégis milyen ez a csavarhúzó.

example-of-definitions-page-513x320

Írj kérdezz-felelek posztokat!

Szánj időt arra, hogy a rajongóid kérdezhessenek Tőled a cégedről, a termékedről, a szolgáltatásodról vagy esetleg rólad, mint a Facebook oldalad adminjától vagy moderátorától! Ha igazán menő akarsz lenni, még egy Google+ Hangout vagy élő chatelés is szóba jöhet a nézőkkel. Fel is vehetsz egy videót, amelyben megválaszolsz specifikus kérdéseket.

q-A-promotional-shot-401x320

Profi tipp: A rajongóid szoktak feltenni kérdéseket az oldaladon, amelyek többsége gyakran előfordul. Figyelj ezekre, hiszen tökéletesen felhasználhatók a Gyakran Idézett Kérdések szekciójában! Készíts ezekből egy jegyzetet, majd posztold a linkjét a Névjegyedben, hogy könnyen megtalálhassák az áhított válaszokat!

Legyél releváns!

Engedd szabadjára a kreativitásodat, mikor arról van szó, hogy nézőket/olvasókat akarsz bevonzani Facebookon! Tarts lépést a legfrissebb trendekkel! Utalj finoman népszerű TV műsorokra! Imádni fogják, ha a kedvenc sorozatukból idézel egy cikkedben!

Persze itt is érdemes megtalálni a limitet: ne utalj olyan műsorokra, amelyekből gyakran poént csinálnak vagy amelyekben gyakran szegik meg a törvényt, esetleg szexuális értelemben túlságosan „nyitottak”! Nem tudhatod, kinek hol a határ. Próbálkozz finoman, aztán meglátod majd, mi jön be az olvasóidnak!

relevant-photo-321x320

Profi tipp: Vannak olyan TV műsorok és filmek, mint például a Breaking Bad (Totál Szívás) vagy a Twilight (Alkonyat), amelyek nagyon specifikus rajongói közönséggel rendelkeznek. Előbbiben ráadásul felbukkannak illegális tevékenységek, utóbbi pedig igazán megosztó. Az ilyen típusú műsorokkal mindig óvatosan bánj! Másrészt viszont feltehetőleg Az én kicsi pónimra sem érdemes utalnod, mert bár a fentiekből egyik állítás sem igaz rá, szinte biztos, hogy nem a célközönséged korosztályát szólítja meg.

Posztolj rendszeresen!

A rajongóid valószínűleg lájkoltak más oldalakat is és más üzletek tartalmait is látni fogják a hírfolyamukban. Azaz a tartalmaid másokkal fognak versenyezni és minél többet posztol egy oldal, annál lejjebb kerül a sajátod a célközönség hírfolyamában.

Ha rendszeresen posztolsz, akkor folyamatosan a szemük előtt lehetsz és minél több láthatóságot nyer a tartalmad, annál valószínűbb, hogy figyelemre is szert tesz.

Profi tipp: A Bit.ly kutatása szerint a Facebook posztok a kattintások felét az első 3,2 órában kapják meg. Próbáld az internetes csúcsidőben posztolni a tartalmadat, hogy minél több felhasználó láthassa! Nem csak azt akarod elérni, hogy az megjelenjen a hírfolyamban, de azt is, hogy minél közelebb a tetejéhez!

Posztolj a legjobb időpontokban!

A webforgalomnak is vannak csúcsidői, amikor több ember van adott platformokon bejelentkezve. Ha nem is teljesen web-alapú a céged és van fizikai értelemben irodád, esélyes, hogy a legtöbb ügyfeled ilyenkor van veled egy időzónában.

Általában érdemes este 7 és 9 között posztolni, ezt tartják az internetes csúcsidő intervallumának. Ilyenkor érnek haza az alkalmazottak, rúgják le a cipőjüket és kapcsolják be a TV-t, miközben a neten böngésznek. A közösségi médiában posztolás művészetéről ezen a linken találsz további információkat.

Profi tipp: Igyekezz könnyen megtekinthetővé tenni a tartalmaidat, amiket ilyenkor posztolsz! Felejtsd el a hosszú videókat, amik sokáig töltenek be, hiszen ilyenkor a csúcsidő miatt az internetsebesség 30-69%-kal is visszaeshet köszönhetően annak, hogy egyszerre sokan függnek a világhálón!

rush-hour-471x320

Ellenőrizd a helyesírást és a nyelvtant!

Ez teljesen alapvető lépésnek tűnhet, ám mégis sokan feledkeznek meg róla, amikor cikket írnak vagy más típusú tartalmat állítanak elő. A fogyasztók, ha kattintanak egy cég oldalára és elkezdik olvasni a cikkeket, abban a pillanatban továbbállhatnak, ha helyesírási hibákat fedeznek fel. Ilyenkor sajnos az sem számít, ha a tartalom maga nagyon jó.

Ha a Facebook posztokban tűnnek fel helyesírási hibák, személyes profil esetén megbocsájthatóak, de céges oldalon tönkretehetik a látogató első benyomását. Gondolj bele: azt akarod, hogy amikor először találkoznak veled a weben, akkor is jól informált, megbízható cég benyomását keltsd!

Ha gondot okoz magadnak átnézni az esetleges hibákat, használj helyesírást ellenőrző programot vagy kérj meg mást, hogy szerkessze a tartalmadat! Mindig ellenőrizd a helyesírásodat és a nyelvtani szerkezeteidet, mielőtt megnyomod az Entert!

Profi tipp: A helyesírást ellenőrző programokban vagy a Word ezen funkciójában sem bízhatsz maradéktalanul. Mindig figyeld a kontextust, hiszen előfordulhat, hogy a program által javasolt kifejezés nem az, amit Te akarsz használni!

Te hogyan hozod ki a maximumot a Facebook marketingedből?