Volt már hirtelen olyan érzésed, amikor online voltál, hogy valaki figyel téged az amerikai nemzetbiztonsági ügynökségen, az NSA-en kívül? A jó hír az, hogy nem őrültél meg. A rossz hír az, hogy a személyes információidat olyan cégek ezrei szüretelik le a profit érdekében, amelyekről még nem is hallottál. A Mozilla új, Lightbeam nevű szoftvere segítségével azonban a felhasználók megnézhetik, pontosan kik követik az online aktivitásukat – írja a The Daily Dot.

A YouTube oldalára feltöltött promóciós videó szerint, amely elmagyarázza a projekt célját, a Mozilla Adatvédelmi és Közpolitikai részlegének vezetője, Alex Flower a következőket nyilatkozza: „Ma reggel négy weboldalt néztem meg… Mire befejeztem a csésze kávémat, valójában több, mint 120 különböző céggel léptem interakcióba.”

“Nagyon kevesen ismerik fel, hogy ezek az online interakciók sokkal kiterjedtebbek annál, amit gondolnak, azaz, hogy pusztán ellátogatnak weboldalakra minden nap” – folytatja a videóban.

A Mozilla szerint a felhasználók értékelhetik a Lightbeam által gyűjtött adatokat három különböző interaktív vizualizáción keresztül.

Az alapértelmezett grafikon nézet megjeleníti a harmadik feles kapcsolatokat a weben:

graphview

Az óra nézet napi bontásban mutatja meg a kapcsolataidat. Rákattintva egy oldalra, kiemelve láthatod az azzal való interakcióidat a napodra nézve – mikor töltött be, milyen harmadik felekhez csatlakozott és mikor:

clockview

A lista nézet pedig közelebbi rátekintést ad az egyéni és a harmadik feles oldalakra:

listview

Az alapértelmezett beállítás szerint a Lightbeam által gyűjtött adatokat csakis lokálisan tárolják, de bárki, aki telepít egy bővítményt, lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy hozzáférjenek az adatokhoz.

A Mozilla meglátása szerint „A Lightbeam részeként egy nagy képet alkotunk arról, hogyan működik a lekövetés az interneten és arról, hogy a harmadik felek miként kapcsolódnak egyszerre több oldalhoz is.” Az adatokat a felhasználók is törölhetik és a bővítmény is bármikor leállítható. Ezenkívül az összegyűjtött adatok később is kiértékelhetőek.

A Lightbeam adatvédelmi szabályzatában lefektetik, hogy a Mozillához került adatokat oly módon kezelik, hogy minimálisra csökkentsék annak kockázatát, hogy fény derüljön a felhasználók személyére. A cég megosztott néhány részletet a Lightbeam fájlformátumáról is a Github oldalán, amelyben specifikálva van, milyen típusú adatokat kérnek a közreműködőktől.

 

A felhasználók adataival és az adatvédelmi aggályokkal kapcsolatban el lehet érni a Lightbeam csapatát a Redditen.

A Lightbeam szoftvert több, mint 230 ezer felhasználó telepítette az indulását követő egy hétben és egy átlag feletti értékelési szintet tartott meg (5-ből 4 csillag) 206 visszajelzés után is. Mindössze két felhasználó számolt be a bővítmény telepítésével kapcsolatos problémákról – mindketten használható hozzászólást kaptak arról, hogy váltsanak Windowsra és telepítsenek fel Linuxot a gépükre.

Az egyik felhasználó hozzátette: „A Lightbeam egy nagyszerű ötlet és remélem, hogy a Mozilla folytatja a harcot a cyber világ vállalati és kormányzati kémeivel. Én hozzájárulok az adataimmal. Te is?”