A 17 éves Sadat Rahman egy olyan applikációt fejlesztett, aminek segítségével a gyerekek egyszerűen és biztonságosan jelenthetik ha zaklatják őket az interneten, és ami megtanítja a fiataloknak, hogyan tudják mindezt elkerülni, mit tegyenek ha ilyet tapasztalnak, és pszichológiai segtíséget is nyújt azoknak, akik zaklatás áldozatai lettek. Rahman az után találta ki, hogy készít egy ilyen alkalmazást, miután a tudomására jutott, hogy egy 15 éves lány a bullying miatt lett öngyilkos. A fiú alkalmazását már több mint 1800-an használják abban a régióban, ahol él. 

A Cíber Teen nevű applikációval jelenteni lehet a zaklatásokat önkénteseknek, akik értesítik a rendőrséget vagy szociális munkásokat, és ők azok is, akik az online biztonságról tanítják a fiatalokat. Az indulás óta közel 300 bejelentés érkezett, és nyolc esetben tartóztattak le olyanokat, akik gyerekeket zaklattak. 

Rahman azt mondta, hogy a díjjal járó 100 ezer eurót az applikáció fejlesztésére szánja, hogy az egész országban tudják használni, illetve hogy egy olyan platformot hozzon létre, amit a világon bárhonnan lehet használni. 

A nemzetközi gyermekbékedíj egy olyan évente kiosztott díj, ami elismeri gyermekek jogait támogató fiatalok munkáját. A korábbi nyertesek között van Greta Thunberg klímaaktivista is. 

Forrás: BBC