A Nanigans publikált egy tanulmányt, amely bemutatja, hogy a Facebook hirdetések nagyon is élnek: a kereskedők 375 százalékos robbanást látnak az átkattintási arányokban 2013 harmadik és 2013 harmadik negyedéve között, valamint 152 százalékos ROI-t, azaz a befektetés megtérülésének mutatóját – írja a VentureBeat.

screen-shot-2013-10-16-at-8-11-23-am

A kereskedők többsége – 57 százaléka – asztali Facebook hirdetésekre költ, melyek a hírfolyamban jelennek meg, egy hirdetési típusra, amelyet a cég viták közepette indított útnak idén márciusban. Végül is mind a hirdetők, mind a Facebook számára páratlan sikernek bizonyult – egy júniusban publikált tanulmány arról számolt be, hogy fele annyi költségen 49-szer több kattintás érhető el ezzel a formátummal, szemben a közösségi háló jobb kézre eső hirdetéseivel. A Nanigans új számai azonban azt bizonyítják, hogy bár a hírfolyam hirdetések masszívan túlteljesítenek a jobb oldali sávban lévőknél, utóbbiak valójában magasabb befektetési megtérülést hoznak.

Másképp fogalmazva: ha masszív figyelemre vágysz, hirdess a hírfolyamban! Ha profitra akarsz optimalizálni, mozogj a jobb oldalt elhelyezett hirdetések felé!

screen-shot-2013-10-16-at-7-42-49-am

Ám nem csak az átkattintások száma nőtt meg, hanem a költségek is.

A CPM (cost-per-thousand/mille) impressziók majdnem annyival emelkedtek meg, mint az átakttintások: 271 százalékkal. Most .89 dollárba kerülnek, míg 2012-ben csak .33-ba. Miközben ezek az értékek nőnek, a CPC (kattintás költsége) lefelé ereszkedik, 27 százalékot esve a tavalyi évhez képest, és a Naningans szerint ez normalizálódik 0.45 dollár körül.

A legfontosabb számok azonban a ROI-ra vonatkoznak. A felmérés szerint a ROI 152 százalékon áll, azaz minden egyes dollár, amit Facebook hirdetésre költ valaki, 1.52 dollárt generál az eladásban. A ROI pedig arról szól, hogy megszólítod a megfelelő embert a megfelelő hirdetéssel és a megfelelő időben.

„Minden egyes embernek tudunk mutatni hirdetést ezen a bolygón”, mondja Slagen, a Nanigans szenior alelnöke, egy hangyányit túlozva. „De annak az egynek olyannak kell lennie, ami cselekvésre készteti őket.”

Az idei első negyedévtől a harmadikig azon Facebook hirdetések aránya, amelyek a hírfolyamban jelentek meg, szemben a jobb oldali sávban lévőkkel, 35-ről 74 százalékra nőtt. Szeptemberben ez még jobban megmutatkozott: a kereskedők Facebook hirdetéseinek 79 százaléka a hírfolyamban volt elhelyezve:

screen-shot-2013-10-16-at-7-50-14-am

Egy másik hirdetési típus, amely korábban idén még nem létezett, szintén előretört: a nem publikált oldal posztok. Ezek azok számára jelennek meg, akik lájkolták a márkát. A semmiből indult februárban, majd 68 százalékig robbant szeptemberre. S közben azok a hirdetések, amelyek egy külső domainre vezetnek, 2013 elejétől számítva mostanra 20 százalék alá estek.

A mobil applikáció installálások száma pedig megugrott.

screen-shot-2013-10-16-at-7-56-48-am

A Nanigans demográfiai tekintetben is vizsgálta a Facebook hirdetéseket: a férfiak többre kattintanak rá, mint a nők és kevésbé gyakran vásárolnak, 26 százalékkal kevesebb ROI-t biztosítva.

Továbbá, bár a Facebook hirdetők a fiatalabb közönségekre fókuszálnak, az idősebb Facebook felhasználók sokkal nagyobb befektetési megtérülést hoznak – a dupláját.

screen-shot-2013-10-16-at-7-59-53-am

 

screen-shot-2013-10-16-at-8-02-42-am

 

screen-shot-2013-10-16-at-8-02-51-am

Végül pedig, annak ellenére, hogy a hirdetők a költségvetésük nagy részét csütörtökön költik el, a fogyasztók a legtöbbet a hétvégén kattintanak és vásárolnak: szombattól keddig.

screen-shot-2013-10-16-at-8-07-26-am

A Nanigans tanácsa az a hirdetőknek, hogy költsenek okosan, ne hagyják figyelmen kívül a jobb oldali sáv hirdetéseit, ellenben ne egy negyedév végén költsék el a költségvetés felesleges részét, amikor a hirdetései árak megnőnek.

Ezen kívül a cég arra is figyelmeztet, hogy az olyan mutatók, mint az átkattintási arány és a kattintások költsége közel sem olyan fontosak, mint a ROI. Ezt azzal példázzák, hogy a nem publikált oldal poszt link hirdetéseknél 23-szor magasabb az átkattintás aránya, mint a domain hirdetéseknél (azoknál, amelyek elviszik a Facebookról a felhasználókat egy külső weboldalra), de 53 százalékkal alacsonyabb a ROI értékük.