Az ír adatvédelmi felügyelet az adatvédelmi szabályok megsértése miatt 225 millió eurós büntetést szabott ki a WhatsAppra. Ez az ír adatvédelmi felügyelet eddigi legmagasabb bírsága, de az egész EU-n belül is a második legmagasabb bírság az adatvédelmi törvények megszegése miatt. 

A WhatsAppot birtokló Facebook európai központja Írországban van, ezért kerülhetett az ügy az ír hatósághoz. A cég már közölte, hogy nem ért egyet a döntéssel és a bírság összegével, és fellebbeznek. 

A bírság egy 2018-ban kezdődött vizsgálathoz köthető, amikor arra voltak kíváncsiak, hogy a WhatsApp kellően átláthatóvá tette-e az információk kezelését, elegendő információt biztosított-e a felhasználóknak az adataik feldolgozásáról, és hogy az adatvédelmi irányelveik elég közérthetőek-e. A WhatsApp szerint már csak azért is elfogadhatatlan ez a bírság, mert azóta is rengeteget dolgoztak azon, hogy orvosolják a felmerült problémákat, mindenben együttműködtek a hatóságokkal. 

Sokak szerint viszont éppen ideje volt már, hogy végre nagyobb bírságot kapjon egy olyan vállalat, mint mondjuk a Facebook, és hogy a GDPR-t valóban betartassák a nagyvállalatkkal is. WhatsAppnál nagyobb büntetést eddig egy cég kapott, az Amazon. Júliusban a luxemburgi szabályozó hatóság 746 millió euró bírságot szabott ki az Amazonra az adatfeldolgozási törvények megsértése miatt.

Forrás: BBC