A közösségi média marketinget sokszor akkor húzzák elő gyorsan a fiókból, amikor egy üzlet már nagyon szenved. Beszereznek néhány Facebook lájkot, még Twitter követőket is képesek megvásárolni, elmondják a vásárlóknak a blog bejegyzéseikben, hogy ők a világ legjobb cége és elkezdik kifüstölni magukat. Ezután megjelenik a lovasság fehér lovakon és megmenti a napot. Az igazság azonban az, hogy időre, erőfeszítésre és kitartásra van szükség – írja a Business2Community.

A közösségi média igazi feltétele az értékközvetítés olyan tartalommal, amely elköteleződésre bírja a vásárlóidat, inspirál, tanít, informál vagy akár szórakoztat. Ez azt jelenti, hogy el kell felejtened az „én” szócskát és el kell kezdened arról gondolkodni, „ők” mire vágynak.

3-Common-Mistakes-to-Avoid-with-Your-Social-Media-Marketing1

Azaz értéket szolgáltatsz a közönségednek olyan tartalom megosztásával, amely segít egy probléma megoldásában, legyen az egy „Hogyan csináld” cikk vagy egy e-könyv megjelentetése a blogodon vagy a weboldaladon.

A kis üzletek látják a potenciált a közösségi médiában. Különböző elvárásokkal érkeznek, amelyek a hagyományos marketing alapjain épültek: ezek között van az egyirányú kommunikáció, a csupán vásárlásra buzdító emailek és a negatív hozzászólások ignorálása.

Itt van három gyakori hiba, amelyet jobb elkerülni, ha közösségi média marketingbe fogsz.

1. hiba: a nem kívánt hozzászólások törlése

Néhány üzlet úgy gondol a közösségi médiára, mint egy szabad platformra, ahol kereskedelmi üzeneteket lehet közvetíteni, amelyek aztán valamilyen módon gyorsan terjednek. Mégsem tűnnek sikeresnek ennek a médiumnak a meghódításában és ennek egyik fő oka a rettegett negatív komment.

Tudják, hogy ez a csatornát arra is használja a közönség, hogy a cég által kevésbé vágyott hozzászólásainak helyet adjon a márkával kapcsolatban. Ezért ahelyett, hogy olyan stratégiát terveznének, amely elköteleződésre ösztönzi a közösséget, az üzletek megalapítják a közösségi média rendőrségüket, amely állandóan készenlétben van, hogy eltávolítsa a nem tetsző hozzászólásokat vagy kéréseket.

shhh-300x225

Ez nem szükséges és nem is ajánlott.

A közösségi kapcsolatok létesítése további tevékenységekhez vezet. Ebben benne van az is, hogy meg kell ismerned a vendégeidet és oda kell figyelni a véleményükre. Megfigyeled, mit kedvel a piacod, mit oszt meg, hogyan és mihez szól hozzá, így jobban megértheted, mi történik a fejükben. Ezek segítenek abban, hogy formáld a termékeidet és szolgáltatásaidat, majd kiszolgálhasd az igényeiket.

Azok az üzletek, amelyek csakis pozitív hozzászólásokat szeretnének kapni, nem állnak készen arra, hogy mélyebb üzleti kapcsolatot alakítsanak ki a közönségükkel. A márkádat defenzívnek, szűk látókörűnek fogják látni, olyannak, amellyel nem lehet beszélgetésbe elegyedni. Ez a félelemre alapozó mentalitás nem vonzza be a hűséges ügyfeleket.

Szerencsésebb, ha elköteleződésre ösztönözzük őket, a kommentekre pozitívan és türelmesen reagálunk, valamint minden beszélgetésből olyan lehetőséget kovácsolunk, amely a bizalmat építi.

2. hiba: ugyanazon üzenet automatikus posztolása minden közösségi oldalon

Sok kis üzletnek nincs elég ideje, hogy a közösségi média megjelenéseivel foglalkozzon. Egy mágikus gombot akarnak, amellyel a különböző közösségi média csatornákon keresztül lehet üzeneteket küldeni és mindezt korlátlan lefedettség mellett. A mágikus gomb viszont nem létezik.

facebook-twitter-pinterest-instagram

Célszerűbb, ha ilyen esetben egy vagy két platformra fókuszálnak és időt szánnak arra, hogy ezeken időnként meg is jelenjenek és hitelességet szem előtt tartva kapcsolatba lépjenek a piacukkal. Az emberek azért lógnak a közösségi médiában, mert lazítani akarnak vagy beszélgetni. A más közösségi média csatornákról automatikus üzeneteket posztoló robotokra azonban nem jól reagálnak.

Ha nem mondanád el ugyanazt egy meetingen, amit egy buliban, miért tennéd automatikusan közzé ugyanazt az üzenetet a különböző közösségi média platformokon keresztül?

A hashtagek egyébként is csúnyán mutatnak Facebookon.

3. hiba: előbb robbantás, aztán takarítás

Ez az egyik legnépszerűbb hiba, amit az üzletek elkövetnek. Kereskedelmi üzeneteiket emailben akarják továbbítani a címzettek beleegyezése nélkül, például egy opt-in funkcióval a blogjukon. Néhányan boldogan vásárolnak és cserélnek ki email listákat annak érdekében, hogy még több embert érjenek el rövid idő alatt.

Miközben az üzletek tisztában vannak azzal, hogy ezekben az esetekben alacsony a válaszadási arány, néhányan mégis belevágnak. Miért? Úgy gondolják, ez egy gyors és olcsó módja annak, hogy az üzeneteiket több ezer ember email fiókjába eljuttassák.

Az igazság azonban, hogy ezek az emailek el sem érik a virtuális postaládákat, nem hogy elolvassák őket.

Email in Inbox

Az üzleteket emlékeztetni kell arra, hogy a jó hírüket kockáztatják és, hogy a kéretlen emailekkel könnyen tönkre lehet tenni a kapcsolatokat. Az a biztos, ha engedélyt kérnek a leendő vásárlóktól, mielőtt bármilyen kereskedelmi jellegű hírlevelet küldenek nekik. Elvégre senki sem akar a spamek között kikötni.

Ha ráerőlteted az üzeneteidet másokra, még ha meg is adod a leiratkozás lehetőségét, nem épp tiszteletreméltóan viselkedsz és nem fogod megkapni a boldog és hűséges ügyfeleket, akiket kerestél.

Tehát hogyan is használd a közösségi médiát marketing célokra?

A közösségi média marketing nem arról szól, hogy létrehozol egy Facebook oldalt és email üzeneteket szórsz szét. Ez egy kiegészítő eszköz a teljes marketing tervedben. Ahhoz, hogy jobban értsd, mi a közösségi média és hogyan segítheti az üzletedet, időt kell szánnod a kitanulására vagy alkalmaznod kell valakit, aki tudja, miként működnek ezek a dolgok.

Dolgozz a specialistával, hogy hosszú távon ne kelljen még többet veszítened!