A nagyobb közösségi oldalak között nincsen abban egyetértés, mi számít egy videó megtekintésének.

Mivel a Facebookon egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a videók, egyre nagyobb szerepet kap a kérdés: tulajdonképpen mi számít egy videó megtekintésének? Ahogyan az a marketingland.com cikkéből kiderül, a YoutTube tízszer több időt számít fel, mint a Facebook vagy az Instagram. Ez utóbbi két oldal ugyanis már 3 másodpercet betud annak, hogy megnéztünk egy videót, míg a YouTube-nál ez a mérce 30 másodperc.

dreamstime_s_44616088

Nincsen tehát egységes mérce, megállapodás abban, hogy mi is számít megtekintésnek, szinte minden oldal máshogyan számolja ki ezeket a statisztikákat. Lássuk oldalanként lebontva, ki mit tekint ennek.

YouTube: A Google tulajdonában lévő oldal számlálója akkor ad hozzá plusz egyet a megtekintett statisztikához, ha a felhasználó “mintegy” 30 másodpercen át nézte a hirdetést.

Facebook: A Facebook a hírfolyamában alapbeállításként automatikusan elindítja a videókat, igaz, némán. A videók alatt publikusak a megtekintési adatok, amelyek 3 másodperc lejátszást már figyelembe vesznek.

Instagram: Mivel a fotó- és videomegosztó oldal a Facebook tulajdonában van, ezért itt is a 3 másodperces szabály érvényesül. Az Instagramon, amíg a felhasználó le nem állítja, folyamatosan újra és újra elindulnak a videók, ezért a hirdetők az “egyedi felhasználói” lejátszásról kapnak statisztikát, nem pedig a megtekintések számáról.

Twitter: A Twitteren nincsen automatikus lejátszás (igaz, iOS-en már tesztelik a funkciót), így itt azt mérik a statisztikákban, amikor a felhasználó rákattint egy videóra/tweetre. Itt publikusan nem látszódnak ezek a számok, csak a hirdetők férnek hozzá a statisztikához.

Vine: A Twitter tulajdonában lévő alkalmazás szintén loopolva játssza le a videókat, amelyek maximálisan 6 másodperc hosszúságúak. Itt az számít, hogy a felhasználó teljes hosszában megnézze a videót. Igaz, a Vine (egyelőre) nem értékesíti a felületét hirdetőknek.