Ez a NASA videó egy műhold mozgását követi végig Oroszországtól Dél-Afrikáig, lenyűgöző részletességgel. Tegyetek fel egy kis nyugtató zenét, dőljetek hátra és élvezzétek a látványt! – írja a Fastcoexist.com.

A NASA Landsat műholdjainak köszönhetően páratlan kilátásunk nyílik a Földre az 1970-es évek óta. Februárban egy új műhold csatlakozott a családhoz, a Landsat Data Continuity Mission. Új képalkotási technológiája révén, melynek neve Operational Land Imager, a földtömegekről készült képek részletesebbek, mint valaha.

1682114-inline-long-swath-map-720

Egy nemrég megjelent videóban a műhold 185 kilométer szélességben és 9000 kilométer hosszan – Oroszországtól Dél-Afrikáig kiterjedően és szinte az egész vidéken átvonulva – repül, egy testamentuma az új képalkotó technológia hatalmának. A teljes videó 15 perces, felgyorsítva mutatja a felvételeket, amelyeken a felbontás elég magas ahhoz, hogy a nézők láthassák a „városi központokat, farmokat, erdőket és egyéb szárazföld felhasználási módokat”.

A 15 perces lenyűgöző videó mellett elkészült egy talán még szórakoztatóbb 4 perces verzió is, amelyben felugró grafikák magyarázzák, mi látható a képen, a határoktól a városokig, hegyekig és tavakig. Láthatjuk Oroszországban a Volga mellett húzódó mezőgazdasági területet, a Tigris és az Eufrátesz folyók mentén az öntözött növényeket Irakban, a Viktória-tó partjait Kelet-Afrikában, Zimbabwe ásványi anyagokban gazdag sziklaformációját, a The Great Dyke-ot. A láttottakat a helyszínekhez illő világzene is kíséri.

E hónap végén a NASA átadja a műhold irányítását a U.S. Geological Surveynek, amely a partnere a projektben, és amely működteti majd, valamint ingyen elérhetővé teszi annak adatait.