A nigériai csalások elég ismertek az interneten, a most elfogott New York-i székhelyű Ifeanyi Eke és társai a szokásosnál valamivel kifinomultabb módszerekkel vertek át felhasználókat, áldozataik között többek között az ENSZ is feltűnt. 

Összesen 2,7 millió dollárt kell visszafizetni az áldozatoknak, amelyek magánszemélyek helyett inkább nagyobb vállalatok és szervezetek. A hagyományosnak mondható, a köznapi nyelvben csak nigériai családnak hívott módszer, amikor azt próbálják meg elhitetni valakivel, hogy nagyobb vagyont örökölt. 

Képünk illusztráció: Code Ninja / Unsplash

Az ő módszerük az volt, hogy kiválasztottak cégeket, és cégen belül is embereket, tudták, hogy az a cég és az áldozat milyen más partnercégekkel dolgozik együtt, és csapdát állítottak. Úgy tettek, mintha a partner cég partner kapcsolattartója küldött volna számlát nagyon hasonló adatokkal, de a pénz a csalók bankszámlájára érkezett. Egy cégtől átlagosan 77 ezer dollárt azaz 23 millió forintot csaltak ki mielőtt nyomuk veszett.  

A férfi ügyvédje azzal védekezett, hogy a férfi nem tudta, hogy csalásban vesz részt. Ennek ellenére 40 hónap börtönre ítélték. a bíróság szerint azért fel kellett tűnnie, hogy a bankszámláján gyűlnek a milliók és olyan cégeknek küld számlákat más cégek nevében, amihez semmi köze. 

Mindenesetre nem ő az egyetlen, aki ezzel a módszerrel próbálkozik, ezért érdemes odafigyelni minden részletre, mikor számlát kap egy cég, akkor is ha egy látszólag egy régi partnertől érkezik. 

Forrás: The Register