A Practical Ecommerce 5 módját gyűjtötte össze annak, hogyan árazhatják a termékeiket az online kereskedők. Mind az öt szokatlan és mégis hatékony módszer!

1. Fizess, amennyit akarsz!

Ez a stratégia már jó ideje ki lett találva, de mégsem használják sokan az online kereskedői térben. A kevesek egyike a Humble Bundle zenei-és játékcég, amely felismerte, hogy ez a módszer nem eredményez jelentős profitot vagy veszteséget, de sok-sok ingyen marketinghez vezet.

  • Ha a vásárlóid fair módon gondolkodnak és ismerik a termékeid értékét, a PWYW (pay-what-you-want) hatásos lehet.
  • Ha a bevételedet jótékonysággal foglalkozó szervezetekkel is megosztod, akkor a vevők akár többet is fizethetnek a nemes cél érdekében, s közben a te részesedésedet is növelik a folyamat során.
  • A stratégiát kiegészítheted valamilyen ösztönzővel is – például egy plusz termékkel, amint egy kitűzött küszöböt átlép az ár. Ezt tarthatod titokban is, vagy nyíltan kezelheted mint marketing taktikát, hogy költésre bátorítsd a vásárlóidat.
  • Nem kell a teljes webáruházadra szabnod ezt a stratégiát! Működhet limitáltan néhány termékre vagy kategóriára nézve is, amelyek a legjobban illeszkednek hozzá.

Screen-Shot-2013-09-23-at-10.12.18-AM-570x325

2. Ingyen termék

Néhány szoftvercég az ingyen árazást sikeresen használja, ahol a szoftvert ingyen adják és a vásárlónak csak a további támogatásért (support) vagy a prémium funkciókért kell fizetnie. Példa erre a Hortonworks, egy fejlesztő cég, amely Apache Hadoop nevű platformját ingyen teszi elérhetővé és csak a „support” fizetős.

Screen-Shot-2013-09-23-at-10.25.56-AM-570x291

3. Nevezd meg az áradat!

Ez a PWYW modell egy variánsa, ahol az árnak át kell lépnie egy küszöböt, hogy valaki megszerezze a terméket. Ezt a küszöbárat nem mutatják meg a vásárlóknak, így érik el, hogy azok megnevezzék a saját árukat. Ezt a modellt sikeresen alkalmazta az idegenforgalomban a Priceline, amelynél a repülőtársaságok, hotelek és utazási időpontok a megnevezett áron alapszanak. A Greentoe.com pedig a kereskedők oldalait köti össze és hagyja az ügyfeleknek, hogy megnevezzenek egy árat és lássák, a kereskedők elfogadják-e azt.

Screen-Shot-2013-09-23-at-10.40.08-AM-570x313

4. Lapos árazás

Ilyenkor limitált számú árat használnak minden termékajánlat esetében, mint például az egy eurós üzletekben, ahol minden terméknek egy euró az ára. Ez a stratégia olyan termékeknél működhet, amelyeknek hasonló az ára, mégis sok variációban fordulnak elő. A Dollar Tree is a lapos árazás híve: náluk egy dollárt kell adni minden termékért.

Screen-Shot-2013-09-23-at-11.22.33-AM-570x277

5. Személyre szabott árazás

Ez egy relatíve új stratégia, amelynek lényege, hogy speciális algoritmusok a látogatóra szabják az árat. Ez legtöbbször valós időben történik egy sor tényező vizsgálatával mint fogyasztói hűség, a vevő által használt eszköz, vásárlói preferenciák, korábbi vásárlások, és így tovább. Ez a stratégia különösen jól működhet például olyan webáruházakban, ahol rendszeresen vezetnek be új termékeket és ezzel bátorítják a látogatókat, hogy „átessenek” első vásárlásukon. Emellett a vevők tudni fogják, hogy személyes árszabással és promóciókkal lesznek jutalmazva az oldal iránt mutatott hűségük alapján. A Staples épp így szabja meg árait:

Screen-Shot-2013-09-23-at-11.02.42-AM-570x295