Emlékeztek a „Googlephone”-ra? Egy misztikus eszköz volt, amelyről hónapokig megszállottan pletykáltak, miután az Apple piacra dobta az iPhone-t. Éppen öt évvel ezelőtt a Google felrántotta a leplet a projektről, amely a pletykák forrása volt: az Android mobil operációs rendszerről az első Android okostelefonnal, a T-Mobile G1-gyel együtt – írja a The Verge.

Des Smith, az eredeti Android csapat tagja is jól emlékszik az indulásra. „Egy kis csapattal dolgoztunk hónapokon és hónapokon át a 44-es épületben Mountain Viewban, Kaliforniában” – írta megemlékező Google+ posztjában. „Annyira izgatott voltam, hogy aludni sem bírtam.” Az eredeti Android csapata tagjai Hiroshi Lockheimer, Keva Nelson, David Conway, Grace Kloba, Peisun Wu, Erick Tseng, German Bauer és a korábbi Android főnök, Andy Rubin voltak.

t-mobile-g1-1_large_verge_medium_landscape

Akkor senki sem volt biztos abban, hogy mit várhat a Google-től. A legtöbben arra fogadtak, hogy a cég előáll egy telefonnal, de kevesen számítottak arra, hogy a termék egy mobil operációs rendszer lesz, amit bárki használhat. „Egy kicsit úgy érződött, mint a mobil ipar új korszaka” – írta Paul Miller anno az Engadgeten.

A G1 telefon azóta már csak emlék, de az Android nagyhatású lett. A nyílt forrású operációs rendszer több, mint egy milliárd eszközön elérhető, beleértve a fényképezőgépeket, televíziókat, okosórákat és játékkonzolokat. Áldás volt ez a nyílt forráskódú fejlesztői közösségnek, s gazdaggá tette a mobilóriás Samsungot is a népszerű Androidos eszközök révén. Most az Android a legnagyobb okostelefon operációs rendszer a világon. „És ez még csak a kezdet” – írta Smith.