Ha üzletről van szó, vannak dolgok, amelyek nagyobb erővel bírnak, mint egy jó név. Egy erős alapokon álló hírnévnek köszönhetően több ügyfelet tudsz bevonzani, könnyebb megtartani a már meglévőket és így növekedni. És amíg a régi időkben a cég hírnevének ápolása egyet jelentett a nyilvános benyomások kezelésével a földrajzi elhelyezkedésen keresztül, ma az internet egy újabb fontos réteget hoz magával – írja a Socialmouths.

Beszélnek a márkádról a blogokon és a közösségi médiában? Tudod, mit mondanak rólad az interneten? Kellene.

Itt van egy lista 5 eszközről, amelyek az online hírnév kezelésében segítenek:

1. Google Alerts

Minden üzletnek használnia kellene a Google Alerts szolgáltatását a márkanevéhez, már csak azért is, mert annyira egyszerű és kényelmes. Csak menj a google.com/alerts oldalra, add meg a keresési adatokat (a cég nevét) és azt, hogyan akarod megkapni az eredményeket. Szűrhetsz úgy, hogy csak bizonyos médiaformátumok (például blogok, hírek vagy videók) szerepeljenek az eredmények között, amelyeket elküldethetsz az email címedre vagy egy hírfolyam olvasóba. Minden alkalommal, amikor megemlítik a márkádat, kapsz egy értesítést.

online_reputation_google_alerts

2. TweetBeep

Ami a Google Alerts az internetnek, az a TweetBeep a Twitternek. Iratkozz fel a szolgáltatás ingyenes verziójára és óránként kaphatsz értesítést arról, hogy megemlítettek Twitteren. A TweetBeep olyan tweeteket keres, amelyek a honlapodra vagy a blogodra vezető linkeket tartalmaznak, vagy amelyben említik a márkádat, stb. Prémium verziója is elérhető havi 20 dollárért, amely 200 értesítést, egy 15 perces frissítési opciót biztosít, hirdetések nélkül.

online_reputation_tweetbeep

3. Social Mention

A Social Mention hatalmas mennyiségű adatot gyűjt össze arról, hogyan és hol említik meg a márkádat online. Adsz egy kulcsszót (a márkád nevét) az eszköznek, majd megmutatja, hol és hogyan beszélnek rólad, méghozzá rangsorolva az alapján, hogy pozitív, negatív vagy semleges-e ezek hangneme. Az egyetlen probléma, hogy miután igen széleskörűen merít adatokat, irreleváns eredmények is meg szoktak jelenni. Ezért a Social Mention akkor a leghasznosabb, ha már egy nagy, felismerhető márka vagy vagy egy különösen egyedi névvel rendelkezel.

online_reputation_socialmention

4. Kurrently

Úgy képzeld el a Kurrently szolgáltatását, mint egy keresőmotort, amely időről időre utánanéz, megemlítették-e a márkádat valahol. A Google-hoz hasonlóan egyszerű és felhasználóbarát, valós idejű eredményeket szolgáltat arra a kulcsszóra, amelyet megadtál neki (ami célszerűen a márkanév). A Kurrently nem küld úgy email értesítéseket, ahogyan a Google Alerts, de a mindig releváns eredményeit azonnal frissíti, amint az oldalra látogatsz.

online_reputation_kurrently

5. MonitorThis

A MonitorThis egy kiváltképp érdekes eszköz, amely a márkaneved megemlítését monitorozza 20 különböző keresőmotorban. Egyszerűen be kell gépelned a keresőmezőbe a nevedet és a „make monitor. opml” gombra kattintani, az eszköz pedig létrehoz egy fájlt, amely a feed olvasódba importálható. Innentől kezdve, bármely említés a cégeddel kapcsolatban, amely keresési eredményekben megjelenik, egyenesen a hírfolyamodba érkezik.

online_reputation_monitorthis

Ti kipróbáltátok már ezeket az ingyenes monitorozó eszközöket? Milyen élményeitek vannak róluk és milyen egyéb eszközöket használtok az online hírnevetek követésére?