Az ausztrál adatvédők a Cambridge Analytica botrány miatt perlik a közösségi oldalt, de jóval többet szeretnének, mint amekkora bírságokat kiszabtak eddig a közösségi oldalra máshol. 

Nem feltétlenül az a kérdés ebben az esetben, hogy kinek van igaza, elég szépen látszik ugyanis, hogy eddig a bíróságok sorban a Facebook ellen döntenek, a kérdés inkább az, hogy ekkora összeget mégis hogyan tudnának behajtani az oldalon. A legnagyobb összeget eddig az Egyesült Államok rótta ki, kereken ötmilliárd dollárt, a briteknél félmillióval megúszták a történteket. 

Hogy jött ki a matek? 

Az ausztrál adatvédelmi törvény alapján akár 1,7 milliós büntetést lehet kiszabni olyan esetekben, ahol súlyos és megismételt adatvédelmi incidens történik. A Cambridge Analytica ügyében a 87 millió felhasználó közül 300 ezer ausztrál volt. 

A csavar az ügyben

Az ausztrál adatvédelmi bizottság (OAIC) szerint az országban mindössze 53 ember töltötte le a Cambridge Analytica alkalmazását, a This is Your Digital Life nevű appot. Az viszont úgy volt kitalálva, hogy a felhasználók lehető legtágabb ismerősei köréből is begyűjtsön információkat. Így jött ki a 300 ezres szám. 

Forrás: Techcrunch