2010-es indulása óta az Instagram az egyik leggyorsabban fejlődő mobil alkalmazássá vált. Tekintve, hogy a havi aktív felhasználóinak becsült száma világszerte 150 millió, egyértelmű, hogy a filterekkel felszerelt közösségi applikáció nem mutatja jelét a hanyatlásnak. Ezen egyszerű bizonyítéknál fogva, a leendő ügyfelek máris jelen vannak és aktívak a platformon, emellett az Instagram marketingeszközként való használatának előnyei a vállalkozások számára több, mint előnyösek – írja a Jeff Bullas blog.

Az ember azt gondolhatná, hogy egy hatékony Instagram fiók kezelése annyit tesz, hogy készítesz egy érdekes fotót, hátradőlsz, majd figyeled, amint érkeznek a lájkok és a kommentek. Míg ez a módszer működőképes lehet egy személyes profil esetén és akár segíthet egy-két követő szerzésében is, nem sokat tesz akkor, amikor az üzletek optimális láthatóságukat szeretnék maximalizálni egy célpiacon.

6-Tips-for-Instagram-Marketing-Mastery

A legnagyobb akadály?

Ami a legnagyobb akadály lehet az üzleti szemléletű személyek számára, az annak megértése, hogy az Instagram nem csak az eladásról szól. Valójában, ha a fiókodat megafonként használod a terméked vagy szolgáltatásod hirdetésére, az egy biztos módja a követők elveszítésének és annak, hogy úgy érezd, egy elhagyatott szobában lövöldözöl.

Ellenben, ha dinamikus az Instagram fiókod, az új látogatók arra csábulnak, hogy kövessenek, hogy később is megkapják az újabb adagjukat hőn áhított személyes hírfolyamukban.

Az Instagram siker alapkövei

A vevői élményt figyelembe vevő alapvető stratégiák a következők:

  • Megtanulni hallgatni
  • Elköteleződésre ösztönző beszélgetések indítása
  • Találékony képek posztolása

Ha biztosan gyakorlod ezt a három lényeges pontot, egy igazán „egészséges” Instagram fiókot fogsz „kifejleszteni”, amely bevonzza az új látogatókat és egyúttal egy szórakoztató pontot jelent majd a követőid életében, akik időről időre vissza fognak térni. Azon üzletek számára, amelyek igazán a legtöbbet igyekeznek kihozni az Instagramból, álljon itt 6 tipp a platform marketingjének mesteri kivitelezéséhez, hogy segítsen önálló autoritást teremteni a fiókodból a saját piacodon és támogatást adjon egy vidám, nyitott kapcsolat kiépítéséhez az ügyfelekkel.

1. Kapcsold össze a csatornáidat!

Egy fontos – bármennyire is figyelmen kívül hagyott – funkció a „Bio”, avagy „életrajzi” szekció a profil oldalad tetején. Kritikus pont, mert tartalmazza az összes lényeges információt, amit az új látogató tudni akarhat arról, ki vagy, mit csinálsz és mit találhat itt. És mivel ez az első „helyszín”, amelyre érkezik és amelyet megtekint, adj egy kis személyes hangot a leírásnak, hogy maradásra bírd a látogatót és elérd, hogy kicsit körülnézzen!

A közösségi csatornáid összekötése kitűnő módja annak, hogy elérhesd az új és már meglévő közösségeidet. Ha az üzleted blogot ír, amely már valamennyire népszerű, ágyazd be a fotókat és a videókat Instagramról, hogy sugárutat biztosíts a forgalomnak a kettő között! Továbbá használd ki a Facebook integrációját is az Instagrammal, hogy még szélesebb közönséget érj el! Ha láthatóvá teszed az Instagram fiókodat a Facebook oldaladon, az egy egyszerű, mégis hihetetlenül hatékony módszer, amely egyesíti a közönségeidet és növeli az elköteleződés mértékét és a megosztások számát.

2. Posztolj minőségi, személyes tartalmakat!

A Mashable állította össze ezt a listát, amelyen láthatod azokat a márkákat, amelyeket a legtöbbet követnek Instagramon.

The-most-popular-brand-on-Instagram

Amit ezen márkák mindegyike sikeresen csinált, az az, hogy integrálta a fotókat a stratégiájába. Ha viszont közelebbről nézed meg, észre fogod venni, hogy olyan fiókok, mint az Ellen Show vagy a Forever21, nem profi képeket posztolnak, nem olyanokat, amelyek normál esetben egy hirdetésként jelennének meg egy magazinban.

Helyette személyesebb fotókat tesznek közé, és zárkózottság helyett mernek olyan vizuális darabokat használni, amelyek révén megmutathatják, kik ők, így tudnak kötődni hozzájuk az olvasók/nézők.

Ellen-Show-Instagram

A Sneaker News blogja friss híreket szolgáltat olyan népszerű termékekről, mint a LeBron 11 és a Jordans edzőcipők. Míg ezt az oldalt nagyon is jól ismerik azok, akik ezekért rajonganak, nem mozgatnak meg annyit embert, mint a fent említettek.

Sneaker-News-Instagram

Mégis, mivel egyszerű fotókat vetnek be és értik, mire vágynak a követőik (betekintést a legtrendibb újdonságokba óráról órára), a Sneaker News kiépítette a kötődést az olvasóival és bebetonozta magát a konkurenciát megelőzve – a követői ismételten meglátogatják az oldalát és megosztják a posztokat. Nézd meg az Instagramjukat itt!

3. Használj hashtageket!

A hashtagek használata Instagramon azt jelenti, hogy lényegében feltöltöd a képedet egy nagyobb mappába, ahol a tartalmak mind ugyanazzal a hashtaggel vannak ellátva. Az üzletek esetében ez azt jelenti, hogy az iparággal kapcsolatos kulcsszavakat és a “trending”, azaz éppen népszerű témákat kell kihasználni. A fiókod kezdeti időszakában próbálkozz a legfelkapottabb, mégis releváns hashtagekkel, amelyek a profilodra vonzzák a látogatókat és remélhetőleg megnövelik a követőid számát is!

Mennyi hashtag?

A Track Maven egyik tanulmánya azt mutatta meg, hogy a legsikeresebb “Fortune 500” márka posztjai közül azok érték el a legtöbb interakciót, amelyek 5 hashtaget használtak. Ha az üzleted még csak nemrég ugrott fel a közösségi media vagonjára, ne felejtsd el az Instagramot is bevenni! Például, ha már elég jó aktivitást építettél ki a #világlegjobbalkalmazottja hashtag köré Twitteren, vidd tovább a trended Instagramra is, hogy segítsen megszilárdítani a hírnevedet.

Why-you-should-use-5-hashtags-on-Instagram

4. Legyél érdekes és őszinte!

Talán a legfontosabb taktika egy virágzó Instagram fiók fenntartásához, ha figyelemfelkeltő képeket és videókat posztolsz. Ha az, amit mutatsz, inkább közepesnek mondható, esetleg alacsony színvonalúnak, a valószínűsége, hogy új követőket szerzel és megtartod a már meglévő közösségedet, nem sok. Miután az Instagram is egy „közösségi” hálózat, engedd, hogy a profilod szíve is megdobbanjon!

A követők azt akarják érezni, hogy bennfentesként kapnak betekintést a vállalkozásodba: készíts képeket, amelyek a vásárlóid életmódját tükrözik, miközben relevánsak az üzleted számára is! Próbáld megtartani a vicces képek – céges bulik, aranyos állatok képei vagy humoros popkultúra hivatkozások – arányát a promóciósakkal!

Egy megszokott trend képek posztolása a boldog alkalmazottakról munka közben vagy a céges eseményekről, hogy megmutassák, hogy a te üzleted nem veszi olyan komolyan az életet és az alkalmazottak élvezik, hogy a csapatod tagjai lehetnek. Ne félj kicsit felrázni a közösségedet egy-két videóval! Míg a fotók továbbra is az alkalmazás magját adják, a videó aspektusa is egyre növekszik.

Az AdWeek szerint az Instagramon legtöbbet megosztott videók 40%-át marketing célokra készítették. Végül pedig, igyekezz visszakövetni azokat, akik Téged követnek! Ez nem csak azt mutatja meg, hogy viszonzod a támogatást, de új lehetőséget ad arra, hogy más, kapcsolódó közösségek is felfedezzenek.

5. Indíts versenyt!

Az elköteleződés ösztönzésének egy optimális stratégiája a versenyindítás. Ez történhet közvetlenül Instagramon is és megosztható a kapcsolódó fiókokban is a láthatóság érdekében. Kérheted a követőidet egy adott hashtag használatára, hogy minden egy helyre kerüljön, de a kreatív ötletek lehetőségei határtalanok. Az ingyen ajándékok és a versenyek felpezsdítik a profilodat és  segítenek emlékeztetni arra is, hogy rendszeresen ellenőrizd, mi történik az oldaladon.

6. Tervezd meg a posztjaidat!

A bejegyzések gyakorisága vagy a „hírfolyami gyorsaságod” fontos tényező, ha a fogyasztói élmény kihasználásáról van szó. Vékony határ húzódik a között, hogy naponta teletömöd a követőid hírcsatornáját és a között, hogy olyan rendszertelenül posztolsz, hogy elfelejtik a létezésedet is. Ezt a finom vonalat kell megtalálnod, ahol a céged túlélhet mindent és ahol fenntarthatod a megjelenésedet rugalmas posztolási menetrenddel, ami segítségével követheted, mi az, ami működik és eldöntheted, milyen irányvonalat képviselj.

Posztolj csúcsidőben!

A bejegyzések megtervezésekor igyekezz megcélozni a csúcsidőket, amikor a követőid aktívnak tűnnek! Ha az a célod, hogy annyi felhasználó lássa a képeidet, amennyi csak lehetséges, gondold meg, hogy kivárod a munkaidő végét és a hétvége utolsó pillanatait, mivel ezekben az időszakokban sűrűbb az aktivitás.

Foglaljuk össze!

Ha azon morfondírozol, hatékony marketingeszköz-e az Instagram a céged számára, tegyél fel magadnak két kérdést: A célközönségem aktív itt? A versenytársaim sikeresek a platformon? Ha ezeknek legalább egyikére igen a válasz, akkor nincs kétség afelől, hogy használnod kellene az Instagramot a terméked vagy a szolgáltatásod promotálására. Bár szükség van hozzá tervezésre, tesztelésre és a folyamatos ellenőrzésre, hogy minden simán menjen és a legfrissebb trendeknek megfelelően, az Instagram bevetésének célja megmutatni a céged kreativitását és könnyedségét. Mutasd meg, hogy a vállalkozásod képes kiszúrni az érdekes képeket, van humorérzéke és szenvedélyesen ösztönzi az ügyfeleket az elköteleződésre! Kezdheted is!