Ma már a mobilra optimalizált honlap egyszerűen kötelező dolog. A mobil dizájn esetében is szem előtt kell tartani, hogy néhány dolog szükséges, míg más elemeket jobb elkerülni. Az en.akihbaranews.com összegyűjtött pár követendő szabályt és gyakori hibát, amelyeket jobb elkerülni, hogy ne tegye bonyolultabbá a felület használatát.

Túl sok szöveg

Lássuk be, hogy a mobil használók gyorsan és fájdalommentesen akarják megtalálni a szükséges információkat, ezért nem célszerű összezavarni őket túl sok szöveges tartalommal. Csak egyszerűen és letisztultan emeld ki a fontos információkat!

1

Felugró ablak használata („pop-up”)

Mind utáljuk a felugró ablakokat, és ez az érzés csak növekszik bennük, ha okostelefonon vagy tableten találkozunk velük. Ezek nem csak a hitelességedet rontják, de problémát okoznak a felhasználónak is: például megnyílik egy új böngésző, vagy egy az egyben eltűnik az eredeti oldal.

2

Túl sok elem és túlzsúfoltan

Az okostelefon, a tablet és néhány laptop képernyője is kisméretű, ezért valóban kihívás ilyen felületekre tervezni. Mindenesetre ajánlatos nem túlzsúfolttá tenni az oldalt, mert a felhasználók számára is frusztráló lesz, ha rossz gombot választanak ki csak azért, mert túl közel vannak egymáshoz a különböző elemek.

3

Nem ösztönzöd a felhasználót

A honlapok egyik legfontosabb eleme, hogy a megfelelő tevékenységre buzdítsanak. Miután a mobil esetében limitált hely áll rendelkezésre, a CTA („call to action”) elemek elhelyezése különösen kiemelt szerepet kap. Ennek hiányában, hamar csökkeni fog a konverzációs ráta.

4

Flash használata

Néhány mobil operációs rendszer nem támogatja a Flasht, így ennek használata növeli a látogatók elvesztésének esélyét, összeomolhat a böngésző, a videólejátszás pedig nem fog működni. Ha meg akarod tartani a látogatóidat, mutass nekik olyan tartalmat, amit valóban megnézhetnek. Ha a böngésző támogatja is a Flasht, akkor is sokáig tart a betöltés – és ne feledd, a mobil használók általában nem túl türelmesek!

5

Elfelejted a kontextus fontosságát

A mobilra optimalizált weboldalak lényege a felhasználói élmény. A dizájn kigondolásakor jusson eszedbe, hogy valószínűleg nem az irodai székből fogják böngészni a mobil felületet. Figyelj a kontextusra, próbáld meg elképzelni, milyen szituációkban történhet meg, hogy mobilról a honlapodra érkeznek!

6

Ha a felsoroltak közül bármely hibát elkövetted már, itt az ideje az újratervezésnek!