A FireEye kiberbiztonsági cég még a nyár közepén hívta fel a legnagyobb közösségi oldal figyelmét a Liberty Front Press nevű hálózatra, ami az internet minden elérhető felületén űzi álhírterjesztő tevékenységét – a Facebook ennek hatására meg is vizsgálta a csoportosulás tevékenységét, és kiderült, hogy 74 Facebook-oldal, 70 felhasználói fiók, 3 csoport és 76 Instagram-csatorna állt a csoport irányítása alatt.

Figyelmeztették a Facebookot, a közösségi oldal pedig cselekedett – Forrás: Pexels

A közösségi oldal adatai szerint nagyjából 155 ezer ember követte legalább az egyik érintett oldalt, 2300 taggal rendelkezett az egyik Facebook-csoport, és több mint 48 000 követték az érintett Instagram-csatornákat. A felhasználók elérése ráadásul nem csak organikus módon történt, a Liberty Front Press az elmúlt években 1,6 millió forintnak megfelelő dollárt költött hirdetésekre.

A Facebook a vizsgálat során további három hasonló, bár kisebb hálózatot is felderített, majd el is távolították a gyanús oldalakat, profilokat és csoportokat, amik főleg az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, az Egyesült Királyságban és Közel-Keleten értek el felhasználókat. A közösségi oldal biztonsági szakemberei ugyanakkor értesítették az érintett kormányokat a szervezetten működő hálózat tevékenységéről.

Forrás: Slate