Az egyik legjövedelmezőbb marketing csatorna az email. Az email marketing értéke pedig teljes mértékben a fogyasztók email címeiből felépülő listában nyugszik, különösen azért, mert 93%-uk nézi meg a beérkező leveleit naponta. Az email lehetőséget ad arra, hogy a tartalmadat megnézze az a közönség, amely önként feliratkozott az üzeneteidre. Ám nem mindegy, milyen az email listád minősége, hiszen ez az, ami az email marketingbeli erőfeszítéseid sikerét hajtja. A The Next Web 7 módszert gyűjtött össze, melyek megmutatják, hogyan lehet a közösségi média segítségével feltornázni az email listád minőségét.

email-list-786x305

1. Ajánlj fel releváns promóciókat!

Versenyek, nyereményjátékok és más típusú promóciók gyakran elemei azon üzletek stratégiáinak, amelyek szeretnék gyarapítani követőik számát Facebookon, Twitteren, Pinteresten és más közösségi csatornákon.

Azért, hogy többen vegyenek részt a versenyedben, amely minőségi email címeket hozhat majd a listádra is, olyan promócióval állj elő, amelyben a nyeremény releváns az üzletedre és azon közönségre nézve, amelyet elérni igyekszel!

A Carnival Cruises egy Pinterest játékot indított, amelyben a verseny néhány eleme csak emailes feliratkozás mellett volt elérhető, így 18 ezer email címre tettek szert minőségi felhasználóktól.

pinterest-artwork-730x510

Nem kell túl sok lépésre szabdalni a folyamatot, továbbá amikor valakinek az email címét kéred a versenybe való belépéshez, mindenképp legyen olyan mező, ahol kiválaszthatják, ezt megteszik-e vagy sem. Ez talán ellentmondásosnak hangozhat a fentiek fényében, de ez garantálja azt, hogy jobb, minőségi email címek kerüljenek a listádra olyan emberektől, akiket tényleg érdekel a mondanivalód.

2. Kérdezz-felelek idő!

Akár Twitter chat, akár Facebook chat formájában, a Kérdezz-felelek játék mindig segít az elköteleződés növelésében az üzleted és a közösségi követőid között.

Azzal, hogy egyesével beszélsz a követőiddel, elkezdesz felépíteni egy kapcsolatot velük, méghozzá sokkal gyorsabban, mintha csak látnák a tartalmaidat és azokkal lépnének interakcióba a közösségi médiában anélkül, hogy személyes dialógust alakítanának ki az üzleteddel.

Twitter-Chat-Pantene

Amint elnyerted a figyelmüket, időnként értesítsd őket, hogy újabb hasznos és informatív tartalmaid vannak a hírleveledre feliratkozók számára!

3. Ossz meg prémium tartalmakra mutató linkeket!

Hogy több email feliratkozód legyen, kérd a felhasználók email címét, hogy hozzá tudjanak férni a weboldalad néhány eredeti tartalmához, például e-könyvhöz, egy hosszabb blogbejegyzéshez, videóhoz, interjúhoz és így tovább! Ezután pedig oszd meg ezek linkjét a közösségi csatornáidban is!

LinkedIn-post

4. Csatlakozz célzott csoportokhoz!

A Facebookon, a LinkedIn és a Google+ oldalán, de további közösségi hálókban is vannak csoportok (vagy közösségek például a Google+-on), mint elérhető funkció. Itt tudnak összegyűlni a felhasználók és megvitatni adott témákat, legyen szó marketingről, fotózásról vagy az autókról.

Googleplus-communities-730x290

Üzletként is lehetőséged van arra, hogy a célközönséged érdeklődési köreinek megfelelő csoporthoz csatlakozz és részt vegyél az ott zajló beszélgetésben.

Miközben magad is megosztasz és megvitatsz egyes tartalmakat, használj a prémium tartalmaidhoz, promóciós versenyeidhez vezető linkeket is, hogy minőségi tartalmat hajts egyéb webes tulajdonaidnak és, hogy növeld a hírleveledre feliratkozók számát, természetesen!

5. Használj fizetett hirdetéseket a tartalmak felpörgetéséhez!

Amikor a tartalmaid már rezonálnak a közönségeddel a közösségi médiában, időnként pörgesd fel azokat egy kis fizetett hirdetéssel olyan csatornákon, mint a Pinterest, a LinkedIn, a Facebook, az Instagram és a Twitter, hogy egy sikeres poszt még több embert érjen el!

Facebook-Post-Stats

Ha az így megosztott tartalom tartalmaz egy linket, amelynek forrásánál a felhasználók feliratkozhatnak a hírleveledre, akkor használj fizetett hirdetéseket a közösségi médiában, hogy ez az adott tartalom bizonyosan a megfelelő típusú feliratkozóidhoz jusson el!

A fizetett hirdetések, mint a szponzorált sztorik Facebookon, megcélozhatják a felhasználói bázisnak az adott demográfiai tulajdonságokkal rendelkező részét, amelyek így segítenek majd azon „lead”-ek minőségének javításában, akik a közösségi média posztból fognak feliratkozni a hírleveledre.

6. Használj email feliratkozási formot vagy linket!

Ha lehetséges, adj email feliratkozási formot vagy linket a közösségi profiljaid önéletrajzi szekciójához például Facebookon, Twitteren és Google+-on!

Hogy javítsd ezen feliratkozók minőségét, adj meg néhány kérdés mezőt nekik, ahol válaszokat adhatnak a feliratkozás előtt, hogy jobban szegmentálhasd őket az email listádon keresztül!

Az alábbi képen egy Facebook oldalon látható ilyen feliratkozási lehetőség, melyet egy alkalmazás segítségével hoztak létre, és amit a legtöbb email szolgáltató ingyenesen ajánl:

etsy-sign-up-form-730x444

7. Hajts minőségi forgalmat egy webináriumhoz vagy egy Google+ hangouthoz!

A webináriumok és a Google+ hangoutok arra használhatók, hogy teljes hang-és képhatás mellett beszélhess a közönségeddel és akár tanítsd őket az üzletágadról a szakértelmed révén. Indíts beszélgetést egy releváns témáról vagy beszéljétek meg, hogyan tudná az üzleted még jobban teljesíteni a fogyasztók elvárásait!

Promotáld a közösségi posztjaidat fizetett hirdetéssel, hogy még pontosabban célozhasd meg a közönségedet és így elérd, hogy a webináriumokon vagy Google+ hangoutokon résztvevők minél inkább hozzáértő emberek legyenek!

Best-Buy-Google-hangout

Amint felhasználtad a közösségi médiát, hogy így generálj minél nagyobb közönséget ezekre az eseményekre, ne felejtsd el emlékeztetni a résztvevőket az elején, közben vagy a végén, hogy iratkozzanak fel a hírleveledre annak érdekében, hogy prémium tartalomhoz és egyéb szakértői tippekhez jussanak!

Azt is megteheted, hogy megosztasz egy, a feliratkozási lehetőséghez vezető linket a prezentációdban vagy egyszerűen csak elmondod nekik szóban, hogyan iratkozhatnak fel.

Ezek nem kőbe vésett szabályok, ezért nyugodtan kísérletezz, hogy kiderüljön, számodra mi működik igazán, ha több (minőségi) feliratkozó szerzéséről van szó!