Az email teljes mértékben megváltoztatta azt, ahogyan olvasunk és írunk. Ha kisvállalkozó vagy és még nem szoktál hozzá ehhez a változáshoz, a közönségedhez talán el sem érnek az üzeneteid. A Conduit blog 9 tippet gyűjtött össze, melyek segítenek a jó email írásában.

246-blog

1. Az email legyen olyan rövid, amennyire csak emberileg lehetséges!

Vágj, vágj és még vágj! Ragaszkodj egyetlen témához! Ha több megbeszélnivaló lenne, azt külön emailben írd meg! Túl sok a részlet? Csatolj egy mellékletet!

2. Az üres tér jó.

Azt a régi trükköt ma már senki sem veszi be, hogy összezsúfolod az emailed sorait csak, hogy rövidebbnek tűnjön! Légy bátor és hagyj nagyobb sorközöket a bekezdések között! Ha úgy érzed, ezzel túl hosszúnak tűnik, akkor szerkeszd a tartalmat! Az összezsúfolás sosem a helyes válasz.

3. Használj felsorolásokat!

Nézd meg az emailedet! Látsz hosszú bekezdéseket? Senki sem akarja keresztülverekedni magát rajtuk. Tördeld ezeket felsorolásokká vagy listákká! Itt egy példa (jobbra a helyes megoldás, ahol áttekinthetőek a lépések, amelyek segítségével a felhasználó az ügyfélszolgálathoz fordulhat):

1

4. Emeld ki a fontos részeket!

Ne kelljen az embereknek keresgélnie azokat a részeket az emailben, amik rájuk vonatkoznak! Esélyes, hogy nem fogják megtalálni.

  • Tisztázd, kinek mit kell tennie!
  • Emeld ki az emberek nevét félkövéren vagy színekkel!
  • Minden feladathoz adj határidőt és emeld ki azt is!

5. Ne dolgoztasd az olvasót!

Tegyük fel, hogy az olvasóidat nagyon érdekli, amit ajánlasz nekik és tartani akarják veled a kapcsolatot! Megtehetik? Megmondtad nekik, mit kell tenniük pontosan? Ne várd el tőlük, hogy maguk találják ki, mert nem fogják! Itt egy példa (balra a helytelen példa, jobbra a helyes – utóbbinál pontosan listázva van, mit kell tennie a felhasználónak egy alkalmazás letöltése, illetve a regisztrálás érdekében):

2

6. Írd le helyesen a neveket!

Az egyik leggyorsabb módja annak, hogy ne profiként tűnj fel, ha valakinek rosszul írod le a nevét, vagy ami még rosszabb, a cégét vagy a termékét (akár a sajátodat is). A Google a barátod!

7. Legyél életszerű!

A legjobb hangnem társalgó, kellemes. Leszámítva, ha bank vagy, nincs okod a formalitásra! Másrészt viszont nem kell túlzásba vinni a dicséreteket és lelkesedést! Az emberek észreveszik az ilyet és nem veszik jó néven.

8. Legyél kedves!

Emlékezz arra, hogy a szavak épp olyan agresszívnak hathatnak írásban, mint élő szóban. Itt van néhány barátságos trükk:

  • Mondd, hogy „kérem” és „köszönöm”! Nyilvánvaló lenne? Meglepődnél, milyen gyakran megfeledkezel róla és hogy mennyire fontos is ez.
  • Vedd célba a másik ember érzelmeit! Meg fog lepődni az emailed láttán? Csalódott lesz? Mindig ismerd el a munkát, amit elvégeztek!
  • Nézd át, vannak-e kellemetlen kifejezések (probléma, veszteség, hiba, tévedés) a szövegben, amelyeket használtál! Cseréld le mindet pozitívabbra (kimenetel, vonatkozó kérdés, ügy, eset)!

3

9. Ellenőrizz!

Így tudod észrevenni a hibákat, amelyeket ejtettél. Olvasd át újra az emailedet és tartsd szem előtt a fenti tippeket! Képzeld magadat a címzettek helyébe és nézd át a szöveget az ő szemükkel! Nyomtasd ki és olvasd el úgy – talán észreveszel olyat is, amit a képernyőn nem! Kérd meg egy barátodat, hogy fussa át Ő is!

Miután pedig elég fényesre csiszoltad, bátran nyomj a „Küldés” gombra!