Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) felszólította a bíróságot, hogy utasítsa el a TikTok keresetét a közösségi média platformokat korlátozó új törvény ellen. A per a RESTRICT Act néven ismert törvényre összpontosít, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy betiltson olyan technológiákat, amelyeket nemzetbiztonsági kockázatnak tekint.

A TikTok azzal érvel, hogy a törvény alkotmányellenes, és hogy a vállalatot igazságtalanul célozza meg. A DOJ viszont azt állítja, hogy a törvény szükséges a nemzetbiztonsági érdekek védelméhez, és hogy a TikTok jogi kihívása megalapozatlan.

A RESTRICT Act elfogadása vitát váltott ki a szólásszabadság és a nemzetbiztonság közötti egyensúlyról. A TikTok és más közösségi média platformok kritikusai azzal érvelnek, hogy ezek a platformok felhasználhatók dezinformáció terjesztésére és külföldi kormányok befolyásának gyakorlására. A TikTok támogatói viszont azt állítják, hogy a platform fontos eszköz a szólásszabadsághoz és a kreativitáshoz.

A TikTok ügye fontos precedenst teremthet a közösségi média platformok és a kormány közötti kapcsolat tekintetében. A bíróság döntése messzemenő következményekkel járhat a szólásszabadság és a nemzetbiztonság jövőjére nézve az Egyesült Államokban.

Forrás: Reuters