A TikTokot megbírságolta az Egyesült Királyság médiaszabályozó hatósága, az Ofcom, amiért nem adott pontos információt a szülői felügyelet funkciójának használatáról. A bírság összege 1,875 millió font (kb. 775 millió forint).

Az Ofcom szerint a TikTok 2022-ben pontatlan adatokat szolgáltatott arról, hogy hány 13 év alatti felhasználó használja a Family Pairing nevű funkciót, amely lehetővé teszi a szülők számára, hogy korlátozzák gyermekeik hozzáférését bizonyos tartalmakhoz és funkciókhoz. A TikTok később korrigálta az adatokat, de az Ofcom szerint ez már túl későn történt, és a hibás adatok miatt nem tudták pontosan értékelni a TikTok gyermekvédelmi intézkedéseinek hatékonyságát.

Az Ofcom szerint a TikTok megsértette a 2017-es kommunikációs törvény (Communications Act 2017) 136C szakaszát, amely előírja, hogy a vállalatoknak pontos és teljes körű információkat kell szolgáltatniuk a kérésre. A TikTok elismerte a hibát, és elnézést kért az okozott kellemetlenségekért.

Az Ofcom szerint ez az első alkalom, hogy a TikTok megsértette a törvényt, és a bírság összege 25 százalékkal alacsonyabb a maximálisnál. Az Ofcom figyelembe vette azt is, hogy a TikTok önként jelentette a hibát, és azóta lépéseket tett belső folyamatainak javítása érdekében.

A TikTok közleményében hangsúlyozta, hogy elkötelezettek a gyermekek biztonsága iránt, és folyamatosan fejlesztik platformjukat, hogy biztonságosabb környezetet teremtsenek a fiatal felhasználók számára.

Forrás: Forbes