A Google elvesztette a jogi csatát az Európai Unió által 2017-ben kiszabott rekordösszegű, 2,7 milliárd dolláros trösztellenes bírság ellen. Az Európai Unió Bírósága helybenhagyta az Európai Bizottság korábbi döntését, miszerint a Google visszaélt piaci erőfölényével azáltal, hogy saját ár-összehasonlító szolgáltatását előnyben részesítette a rivális szolgáltatásokkal szemben.

A döntés jelentős győzelem az Európai Unió trösztellenes szabályozó hatóságai számára, és megerősíti azon törekvésüket, hogy megfékezzék a nagy technológiai cégek hatalmát. A Google számára a döntés azt jelenti, hogy ki kell fizetnie a bírságot, és változtatnia kell üzleti gyakorlatán.

Az Európai Bizottság 2017-ben indított vizsgálatot a Google ellen, miután számos panasz érkezett a vállalat ár-összehasonlító szolgáltatásával kapcsolatban. A Bizottság megállapította, hogy a Google rendszeresen előnyben részesítette saját szolgáltatását a rivális szolgáltatásokkal szemben a keresési találatokban, ami tisztességtelen versenyelőnyt biztosított számára.

A Google fellebbezett a Bizottság döntése ellen, de az Európai Unió Bírósága ma elutasította a fellebbezést. A Bíróság megállapította, hogy a Bizottságnak igaza volt, és a Google valóban visszaélt piaci erőfölényével.

A döntés várhatóan jelentős hatással lesz a Google üzleti gyakorlatára. A vállalatnak most változtatnia kell azon, ahogyan az ár-összehasonlító szolgáltatásokat megjeleníti a keresési találatokban. A döntés továbbá arra ösztönözheti az Európai Uniót, hogy további trösztellenes vizsgálatokat indítson a nagy technológiai cégek ellen.

Forrás: Reuters