A Meta más szervezetekkel együtt arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy enyhítsen a mesterséges intelligenciára vonatkozó tervezett szabályozáson. A fő aggályuk az EU AI törvénytervezetének azon része, amely előírná a generatív AI modellek betanításához használt szerzői joggal védett adatok nyilvános közzétételét.

A szervezetek szerint ez a követelmény üzleti titkok és érzékeny információk kiszivárgásához vezethetne, ami visszafoghatja az innovációt és elriaszthatja a vállalatokat attól, hogy az EU-n belül fektessenek be az AI fejlesztésébe. Különösen az open-source AI modellek kerülhetnének nehéz helyzetbe, mivel az adatátláthatóságra vonatkozó előírások megnehezíthetik számukra a megfelelést, ami akadályozhatja növekedésüket és elterjedésüket.

A Meta nem egyedül küzd a szabályozás enyhítéséért; más tech cégekkel, kutatóintézetekkel és civil szervezetekkel együtt lobbizik az EU AI törvénytervezetének módosításáért, mielőtt az véglegessé válna. Elismerik ugyan, hogy a felelős AI fejlesztésre szükség van, de azzal érvelnek, hogy a túlságosan szigorú szabályozás gátolhatja az innovációt és a gazdasági növekedést az AI szektorban. Ehelyett egy kiegyensúlyozottabb megközelítést szorgalmaznak, amely elősegíti az innovációt, miközben kezeli a lehetséges kockázatokat.

Forrás: Social Media Today