A Harvard Egyetem két hallgatója figyelemfelkeltő projektet hozott létre, hogy bemutassa a Meta okosszemüvegében rejlő potenciális veszélyeket. A projektjük, az I-XRAY, rávilágít arra, hogy az arcfelismerő technológiával kombinált okosszemüveg miként teheti lehetővé a visszaéléseket.

Anhphu Nguyen és Caine Ardayfio a Meta Ray Ban 2 okosszemüveget módosították, és összekapcsolták a PimEyes nevű fordított képkereső szolgáltatással, valamint más nyilvános adatbázisokkal. A PimEyes egyetlen fotó alapján képes az interneten hasonló képeket találni, így felfedve a személyek személyazonosságát. A kutatók ezt a technológiát egy nagy nyelvi modellel (LLM) kombinálták, ami lehetővé teszi a nyilvánosan elérhető adatok gyors kinyerését és a személyazonosítás automatizálását.

Az I-XRAY projekt rámutat arra, hogy az okosszemüvegek és az arcfelismerő technológia kombinációja súlyos adatvédelmi kockázatokat hordoz magában. A technológia lehetővé teszi, hogy bárki pillanatok alatt hozzáférjen mások személyes adataihoz, beleértve a nevüket, címüket és telefonszámukat. Ez komoly fenyegetést jelent a magánélethez való jogra és a személyes adatok biztonságára.

A kutatók a projektjükkel felhívják a figyelmet az invazív keresőmotorokban való megjelenésről való leiratkozás fontosságára. A PimEyes például lehetőséget biztosít a felhasználóknak arra, hogy eltávolítsák magukat az adatbázisukból. A Google és a Facebook esetében a hasonló szolgáltatások bevezetése komoly adatvédelmi aggályokat vetne fel, de a kevésbé szabályozott AI-cégek, mint például a Clearview AI, már most is visszaélhetnek a technológiával.

Forrás: HWSW