A TikTok újabb jogi kihívással néz szembe az Egyesült Államokban, ezúttal pedig azzal a váddal, hogy algoritmusai és folyamatai károsítják a gyermekek mentális egészségét. A The Guardian értesülései szerint több mint egy tucat állam újabb pereket indított az alkalmazás ellen, azt állítva, hogy a TikTok kialakítása szándékosan függőséget okoz a fiatalok körében.

A keresetek egy 2022 márciusában indult országos vizsgálaton alapulnak, amelyet főügyészek kétpárti koalíciója indított több állam, köztük Kalifornia, Kentucky és New Jersey részvételével. Az összes panaszt állami bíróságokon nyújtották be, és azt állítják, hogy a TikTok algoritmusa különösen veszélyes, tekintettel a platform széles körű elterjedtségére a fiatalok körében, valamint arra a képességére, hogy gyors dopaminlöketeket adjon. A tervezési döntések, mint például a végtelen görgetés, a push értesítések és az alkalmazáson belüli vásárlások, a vád szerint a fiatalokat zsákmányolják, és függőséget okoznak a felhasználók körében.

Ez a probléma már régóta foglalkoztatja a közvéleményt, mivel a TikTok algoritmikus egyeztetésen alapul, és nem a hagyományos közösségi alkalmazásokhoz hasonlóan a közösségi gráfra épül. A TikTok a felhasználók érdeklődési körébe illeszkedő tartalmakat jelenít meg, bármi is legyen az, és egy ismeretlen entitásegyeztetési folyamat alapján igyekszik a felhasználókat görgetésre késztetni. Ez potenciálisan problémás lehet minden felhasználó számára, de ez az új panasz kifejezetten a fiatalokat célozza meg, akiket a főügyészek szerint súlyosabban érintenek a TikTok rendszerei.

A Columbiai Kerület panasza még tovább megy, és azzal vádolja a TikTokot, hogy „virtuális sztriptízbárt” üzemeltet, mivel a TikTok Coins segítségével lehet fizetni az alkotóknak. A fő hangsúly valójában nagyon hasonlít a Meta ellen 2023-ban indított ügyhöz, amelyben 42 főügyész koalíciója indított pert a vállalat ellen, azzal vádolva őket, hogy „függőséget okozó folyamatokat” alkalmaznak a fiatal felhasználók megtartására.

Utah állam szintén pert indított a TikTok ellen az alkalmazás algoritmikus rendezése miatt, míg Arkansas korábban pert indított mind a TikTok, mind a Facebook ellen a mentális egészségre gyakorolt hatások és az adatvédelmi aggályok miatt.

Az ilyen eseteket elég rendszeresen jelentik, némelyik bírsággal vagy egyezséggel zárul, de a legtöbbjük szélesebb körű eszkalációhoz és a Kongresszus fokozottabb fellépésére irányuló felhívásokhoz vezet. Valójában a múlt hónapban több mint 40 állami főügyészből álló koalíció felszólította a Kongresszust, hogy vezessen be biztonsági címkéket a közösségi média platformokon, beleértve a gyermekekre jelentett lehetséges kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket is.

A TikTok az Egyesült Államokban teljes körű betiltással is szembesül, mivel aggályok merültek fel a kínai kormánnyal való lehetséges kapcsolatai miatt. A TikTok fellebbezést nyújtott be a törvényjavaslat ellen, amelyet az Egyesült Államok Szenátusa és Joe Biden elnök is jóváhagyott, de úgy tűnik, hogy a betiltás folytatódni fog.

Hacsak Trumpot nem választják újra a következő hónapban. A volt elnök megígérte, hogy „megmenti a TikTokot”, ha visszatér az elnöki székbe, ami a TikTok nagy reménye lehet az Egyesült Államokban maradásra.

Forrás: Social Media Today