A amerikai Igazságügyi Minisztérium kedden közzétett beadványa szerint a Google versenyellenes magatartása „összekapcsolódó és káros hatásokat” eredményezett. A kormányzat „viselkedési és strukturális jogorvoslatokat” fontolgat, amelyek megakadályoznák a Google-t abban, hogy olyan termékeket használjon, mint a Chrome, a Play és az Android, a Google kereső és a Google kereséssel kapcsolatos termékek és funkciók előnyben részesítésére.

Az Egyesült Államok a Google versenyellenes gyakorlatainak összefüggő hálózatának tekinti az Android-eszközök, a Google Play Store, a Chrome böngésző és a Google Keresés közötti kapcsolatot. A probléma megoldása érdekében az Egyesült Államok arra kényszerítheti a Google-t, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot az alternatívákról, lehetővé tegye a webhelyek számára, hogy kimaradjanak a mesterséges intelligencia képzésből, vagy megjelenjenek a mesterséges intelligencia által generált összefoglalókból, illetve megosszák a Google keresési indexét, adatait és mesterséges intelligencia modelljeit.

A kormányzat megpróbálhatja csökkenteni a versenytársak költségeit, vagy törölni a keresési megállapodásokat és a bevételmegosztási megállapodásokat (mint amilyen a Google-nak a Samsunggal a Play Store-ra és az Apple-lel a Safari keresésre vonatkozóan van). A Google hirdetési gyakorlatai is átalakulhatnak, vagy akár le is válhatnak a vállalatról, ami arra kényszerítené a Google-t, hogy több bevételszerzési adatot osszon meg a hirdetőkkel.

A Google mesterséges intelligencia eszközeinek szabályozása is része lehet az antitröszt ügy rendezésének, mivel az Egyesült Államok úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia „fontos jellemzője lesz a fejlődő keresőiparnak”.

A Google természetesen nem örül ezeknek a javaslatoknak. Lee-Anne Mulholland, a Google szabályozási ügyekért felelős alelnöke szerda kora reggel azt írta, hogy a Google keresőfelhasználóinak adatainak megosztása a versenytársakkal veszélyeztetheti a felhasználók magánéletét és biztonságát. Mulholland szerint a Chrome vagy az Android leválasztása a Google-ről alapvetően „tönkretenné” őket, és azzal érvel, hogy a Google mesterséges intelligencia eszközeinek szabályozása vagy korlátozása „kockáztatja az amerikai innováció visszatartását egy kritikus pillanatban”.

Mulholland így zárja a bejegyzést: „Úgy véljük, hogy a mai terv messze túlmutat a bíróság keresési terjesztési szerződésekről hozott határozatának jogi keretein. A kormányzati túlzás egy gyorsan fejlődő iparágban negatív, nem szándékolt következményekkel járhat az amerikai innovációra és az amerikai fogyasztókra nézve. Alig várjuk, hogy bíróság előtt érvelhessünk.”

A hét elején egy amerikai bíró úgy döntött, hogy a Google-nak engedélyeznie kell a Play Store-ban, hogy harmadik féltől származó alkalmazásboltok is megjelenjenek az Android-eszközökön. Ez nagy győzelem a Fortnite kiadója, az Epic Games számára, amely évek óta harcol a Google-lel és az Apple-lel az alkalmazásboltjaik korlátozásai miatt.

Forrás: PCMag