Az Európai Fellebbezési Központ még idén elindul, hogy segítsen a tartalmi viták rendezésében az európai digitális szolgáltatásokról szóló törvény alapján.

A Meta Felügyelő Bizottsága új fellebbezési központot hoz létre az európai közösségi média felhasználók tartalmi vitáinak kezelésére több platformon. Ez jelentős fordulópontot jelent a kísérleti bíróság számára, amelynek feladata a vállalat ellentmondásos posztok kezelésének kivizsgálása.

A Felügyelő Bizottság vagyonából származó egyszeri 15 millió dolláros támogatással finanszírozott Európai Fellebbezési Központ döntéseket hoz majd a Facebook, a YouTube vagy a TikTok felhasználók által benyújtott ügyekben, akik vitatják a vállalatok tartalommoderálási döntéseit.

A The Washington Post által először említett központ a digitális szolgáltatásokról szóló átfogó európai törvény, a Digitális Szolgáltatási Törvény (DSA) alapján fog működni, amely előírja a technológiai vállalatok számára, hogy lehetővé tegyék a felhasználók számára, hogy fiókjuk korlátozásai ellen független szakértői csoport előtt fellebbezzenek.

„Úgy gondolom, hogy ez valóban egy megváltoztatja a dolgokat” – mondta Thomas Hughes, az Európai Fellebbezési Központ vezérigazgatója egy interjúban. „Ez valóban ösztönözheti a platformok elszámoltathatóságát és átláthatóságát.”

A bővítés akkor érkezik, amikor a Meta által finanszírozott, akadémikusokból, szakértőkből és jogászokból álló független testület, a Felügyelő Bizottság igyekszik befolyását a közösségi média óriásán túlra is kiterjeszteni.

A Meta üzleti gyakorlatának tömeges ellenőrzése közepette 2020-ban elindított Felügyelő Bizottság lehetővé tette a vállalat számára, hogy ellentmondásos politikai döntéseket egy külső testületre ruházzon át. Az utóbbi években azonban bírálatok érték a túl lassú működés miatt. A testület megpróbált megújulni, kibővíteni hatáskörét, és nagyobb és jelentősebb ügymennyiséget vállalni.

A The Post korábbi beszámolója szerint a Felügyelő Bizottság évek óta próbál más jelentős internetes vállalatokat is megnyerni, felajánlva nekik, hogy segít nekik a tartalommal kapcsolatos viták rendezésében.

Nem világos, hogy az új fellebbezési központ, amely egy különálló és független erőfeszítés, hogyan befolyásolja majd a Felügyelő Bizottság általános küldetését.

A panaszokat itt lehet benyújtani: www.appealscentre.eu.

Forrás: The Washington Post