Múlt hét szerdán a több mint 14 millió követővel rendelkező hivatalos Balenciaga-fiók egyetlen bejegyzést tartalmazott, amelyen angol és perzsa nyelven a „Women Life Freedom” volt olvasható.

A cég szövegben meg is erősítette, hogy mindig is támogatták a nők alapvető jogaiért és szabadságáért folytatott harcot, és minden iráni nővel kiállnak Mahsára emlékezve.

Mahsa Amini az a kurd-iráni nő, akinek az iráni erkölcsrendőrség verése után bekövetkezett halála váltotta ki a közelmúltban országszerte zajló zavargásokat. Az iráni nők Masha halála ellen tiltakozva levették fejfedőjüket és levágták a hajukat, ami Iránban bűnnek számít.

A lépésre néhány nappal a márka párizsi divathéti bemutatója után került sor, ahol a modellek hamis zúzódásokkal és sérülésekkel az arcukon sétáltak át egy sárral teli kifutón.

Nem ez az első alkalom, hogy a Balenciaga társadalmi és politikai ügyekért áll ki. Márciusban, Ukrajna februári orosz inváziója után szintén törölték az összes képet, kivéve az ukrán zászlót ábrázolót, illeteve sztorikban és a reelsben is számos ügyet támogattak, beleértve a rasszizmus elleni küzdelmet, a nemek közötti egyenlőséget és a menekültek emberi jogait.