Tavaly 270 ember halt meg alabamai börtönökben, ez eddig a legtöbb egy naptári évben. A halálesetek között 19 emberölés szerepel. A börtönben lévők, családtagjaik és a börtönügyvédek a TikTok segítségével mutatták be az alabamai börtönök megalázó körülményeit, még akkor is, amikor az Igazságügyi Minisztérium példátlan jogi lépésre készül az állam ellen.

A súlyos létszámhiány, a túlzsúfoltság, az erőszak, a kábítószer-használat, valamint a megfelelő orvosi és mentális egészségügyi ellátás, valamint az alapvető szükségletek hiánya évek óta válságot szít az állam börtöneiben. Az alabamai börtönök szörnyű állapota azonban új figyelmet kapott, mivel az érintettek videókat tettek közzé a #prisontoks és #alabama hashtagek használatával, hogy kiemeljék a rossz állapotot.

Bernard Jemison, aki jelenleg az alabamai Claytonban lévő Ventress büntetés-végrehajtási intézetben van börtönben, számos videót tett közzé a közösségi médiában, amelyek rabtársakat ábrázolnak, akik azt mondják, hogy krónikus vagy legyengítő egészségügyi problémák miatt alig vagy egyáltalán nem kaptak orvosi ellátást. A videókban szereplő személyek a kezeletlen pikkelysömör fertőzésektől, a törött bordáktól, a kezeletlen műtéti szövődményektől és a krónikus, kezeletlen fájdalmaktól kezdve különféle betegségeket mutatnak.

Alabamában az egyik legmagasabb a bebörtönzöttek aránya a világon, és a hatodik legmagasabb az Egyesült Államok államai közül, a börtönrendszer 168%-os kapacitással működik. Januárban körülbelül 19 000 férfi volt az alabamai börtönrendszerében, a 11 000 ember elhelyezésére tervezett létesítményekben.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma 2020-ban pert indított Alabama ellen veszélyes és túlzsúfolt körülmények miatt, a tárgyalás pedig jövőre kezdődik. Az ügyet a Trump-adminisztráció alatt nyújtották be – nem a bebörtönzöttek jogainak támogatásáról ismert –, és William Barr akkori amerikai főügyész írta alá, miután hosszas próbálkozások voltak a rendezésről, és megelőzték a példátlan beavatkozást.

Alabama megpróbálta kiépíteni a kiutat a problémából – közel 1 milliárd dollárt költött egy új börtönre az alabamai Montgomery közelében, és további 600 millió dollárt ígért egy második megabörtön felépítésére 2026-ig.

A terveket az igazságügyi minisztérium egy 2019-es levélben bírálta, és kijelentette, hogy az új létesítmények építése önmagában nem fogja megoldani az alabamai börtönproblémákat, a munkaerőhiány pedig súlyosbította a válságot.

A Guradian cikkében még számos rabról, és a rossz körülményekről lehet olvasni, de arról nem, hogy a telefonok hogyan kerültek az elítéltekhez, és hogy tudtak Tiktok-csatornát indítani. Mindenesetre ezek a videók kikerültek, és segíthetik a körülmények javulását.