A Meta Platforms, Inc. közösségi média céget céget eltiltották a „Meta” név használatától Brazíliában. A határozatot a São Paulo állam bírósága hozta ki szerdán.

Az ítélet a közösségi média cég és a Meta Serviços em Informática, az 1990-ben Brazíliában alapított digitális transzformációs tanácsadó cég közötti, védjegyjogok körüli hét hónapos bírósági csata után született. A brazil cég 1996-ban kérelmezte védjegyét, 2008-ban meg is kapott, több mint egy évtizeddel azelőtt, hogy Mark Zuckerberg cége nevét Facebookról Metára változtatta.

Az ítélet szerint a Metának 30 napja van, hogy teljesítse a határozatot, vagy fizessen napi 100 000 BRL (20 173 USD) bírságot.

Az ítéletben a bírák hangsúlyozták, hogy a brazil cég védjegybejegyzése több mint negyed évszázada létezik, és a külföldi cégeknek be kell tartaniuk a helyi előírásokat, ha Brazíliában kívánnak működni.

A brazil Meta szerint az a tény, hogy a Facebook tulajdonosa ugyanazt a nevet használta, teljesen tönkreteszi őket, ugyanis tévesen már több mint 100 pert indítottak ellenük.

Az amerikai Meta nem reagált a megkeresésekre, de fellebezett.

Forrás: Forbes