A brazil igazságügyi miniszter az ország belügyeibe való beavatkozással vádolta a Google-t, mert egy olyan hivatkozást népszerűsített, amely arra biztatja a brazil állampolgárokat, hogy képviselőiken keresztül akadályozzák meg egy, az álhíreket üldöző törvényjavaslat elfogadását.

Flavio Dino kedden egyenesen propagandahadjárattal vádolta meg az internetes keresőóriást, s Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: reméli, hogy a platformok leállítják a cenzúra mechanizmusait és a szólásszabadság megsértését az egyenlő bánásmód elve szerint. Hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitottak a párbeszédre, de a „törvénynek érvényesülnie kell”. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ha 2 órán belül nem tüntetik el a linket, óránként 198 ezer dolláros (67,5 millió forint) büntetést szabhatnak ki a vállalatra.

A hivatkozást a tiltakozások nyomán a Google törölte.

A brazil hatóságok szerint a Google keresőmotorja által népszerűsített hivatkozás zavart idézhetett elő az olvasókban az igaz és a hamis állítások keveredésével. Úgy vélték, mivel túlságosan hosszú ideig segítette elő a dezinformáció terjedését, kompenzálásképpen például népszerűsíthetné a közöségi média reformját is. Két kutatóintézet ezzel egyidejűleg igazolva látta, hogy a Google keresőmotorja manipulálta a keresési eredményeket olyanformán, hogy a törvényt ellenző találatokat sorolta előre.

A szóban forgó 2630-as számú törvényjavaslatról kedden szavazott volna a törvényhozás alsó háza, de a voksolást a további vitáknak lehetőséget adva elhalasztották.

Orlando Silva, a Brazil Kommunista Párt képviselője szerint a törvényre szükség van, hogy megfékezzék az álhírek terjesztését, mivel azok megmérgezik Brazília politikai életét és befolyásolják a választásokat. Mint mondta, az eredeti javaslatban szerepelt egy, a tartalmakat ellenőrző és minősítő állami ügynökség létrehozásának a terve is, de azt a kongresszus ellenállása miatt elvetették.

Forrás: MTI