Michelle Donelan brit technológiai miniszter megvédte azokat a terveket, amelyek értelmében az üzenetküldő alkalmazásoknak szükség esetén hozzáférést kell biztosítaniuk a titkosított privát üzenetekhez, hogy megvédjék a gyerekeket a visszaélésektől, ami a nagy platformok szerint aláásná felhasználóik magánéletét.

Donelan azt mondta a BBC-nek, hogy a kormány nem ellenzi a titkosítást, és a hozzáférést csak a legvégső esetben kérik, a brit online biztonságról szóló törvény értelmében, amely várhatóan még ebben az évben lesz törvény.

Donelan elmondta, hogy nem szeretné, ha az ő üzeneteit bárki olvasná, de tudja, hogy egyes platformok néha a gyermekbántalmazás és a szexuális kizsákmányolás melegágyai. Ezekhez ainformációkhoz pedig hozzá kell férniük, ha probléma merülne fel.

A Meta tulajdonában lévő WhatsApp, a Signal és más üzenetküldő alkalmazások ellenezték a tervet, azzal érvelve, hogy a törvény „egy meg nem választott tisztviselőnek” felhatalmazást adhat arra, hogy meggyengítse több milliárd ember magánéletét szerte a világon.

Forrás: Reuters