A Google a Chrome ötödik születésnapja alkalmából különleges meglepetéssel készült: a neve Chrome Apps, vagyis Chrome alkalmazások. Ne érezzétek magatokat rosszul, ha összezavar titeket a név. Elvégre a Chrome már 2010 óta tárhelyet nyújt webalkalmazásoknak, mióta elindult a Chrome Web Store, a Chrome OS mellett. A Chrome Apps azonban mást fog nyújtani. A Google azt ígéri, hogy a böngészőt igazi applikáció platformmá fejlesztik – olyanná, ami egy napon legitim riválisa lehet a Windowsnak, az OS X-nek, és talán egyszer az iOS-nek és még az Androidnak is – írja a The Verge.

pixlrtouchup_large_verge_medium_landscape

Az új alkalmazások nagyjából úgy néznek ki és viselkednek, mint a natív applikációk, amelyeket a Windowson és az OS X-en találunk. Webtechnológia alkalmazásával jöttek létre, de egyben Chrome-specifikus kódok használatával, ami azt jelenti, hogy más böngészőkben nem fognak futni – igazi Chrome appok. Működnek a böngésződön kívül és offline is, továbbá szinkronizálhatóak több eszközön és operációs rendszeren keresztül. Hozzáférhetnek a számítógéped grafikus vezérlőkártyájának központi egységéhez (GPU), tárhelyéhez, kamerájához, portjaihoz és Bluetooth kapcsolatához. Egyelőre csak a Windowsban futó Chrome-nál elérhetőek vagy a Chromebookon futó Chrome OS-ben. A Mac felhasználóknak még további hat hetet kell várniuk, hogy a Chrome új verzióját frissítsék.

Pocket_Screenshot

A Chrome csapatának víziója az, hogy a Chrome Apps segítségével a Chrome OS-ből egy igazi asztali operációs rendszer váljon egy de facto második számítógép helyett: „Azt akarjuk, hogy a Chrome OS egy teljes értékű operációs rendszer legyen” – mondja Brian Rakowski, a Chrome alelnöke. „Meg akarunk bizonyosodni róla, hogy nincs olyan ok, amiért az nem lehet a megfelelő termék mindenki számára.”

Az induláskor több mint 50 Chrome alkalmazás elérhető a Chrome webáruházában. Bár nagy fejlesztők még nincsenek köztük, a felhozatalban így is benne rejlik a potenciál, hogy a Chrome-ot egy legitim platformmá formálja. A Pixlr Touch Up alapvető fotószerkesztő applikáció, a feladatkezelő Wunderlist, de talán az egyik legjobb, a Pocket is szerepel a listán, amellyel későbbre tárolhatjuk el az érdekes tartalmakat linkek mentésével.

wunderlist

A Chrome Apps olyan, akár egy trójai faló a Google számára. A cég lényegében saját alkalmazásainak ökoszisztémáját építi rá a Windows és az OS X rétegeire. Ez a játék már hónapok óta zajlik. A Google az akkor még „Package Apps” munkanéven futó projektet májusban kezdte el hirdetni. Júliusban a Chrome értesítési központ elérhetővé vált a Windows és Chrome OS felhasználóknak, amellyel a riasztások és a felugró értesítések a böngésző ablakába „költözhettek át”. Továbbá a Chrome fejlesztői csatornái egy az asztalról kezelhető Alkalmazásindítón is dolgoztak, amely szintén most vált elérhetővé.