A CNN amerikai hírtelevízió szerdán bejelentette, nem osztja meg többé a híreit a Facebook ausztrál oldalán, miután egy bíróság a minap olyan döntést hozott, hogy az adott oldal üzemeltetője felelősségre vonható a hírekhez fűzött gyalázkodó felhasználói kommentárok miatt még akkor is, ha a megosztott tartalmak önmagukban nem becsmérlőek. A CNN az első nagy hírszolgáltató, amely távozott a közösségi felületről Ausztráliában.

Közleményében a CNN csalódottságának adott hangot amiatt, hogy sem neki, sem más sajtóorgánumoknak nem sikerült a Facebookkal megegyezniük a kommentelési lehetőség kikapcsolásáról. A CNN folytatja a hírközlést Ausztráliában saját internetes platformján.

A közösségi oldal egyik szóvivője leszögezte: a minapi bírósági döntés is azt bizonyítja, hogy a rágalmazás elleni ausztrál törvény vonatkozó része módosításra szorul. Hozzátette, hogy a Facebook a CNN rendelkezésére bocsátotta azokat az eszközöket és legfrissebb információkat, amelyekkel kezelni lehet a kommentárokat, korlátozni a felhasználók hozzáférését.

Elemzők rámutatnak arra, hogy jóllehet Ausztráliában nem a CNN az elsődleges hírforrás, a hírtelevízió döntése láncreakciót indíthat el az ausztrál médiapiacon.

Ausztráliában a közösségi média az egyik legfontosabb eszköze a hírterjesztésnek, a 25 milliós ország mintegy kétharmada használja a Facebookot, a Canberrai Egyetem becslései szerint pedig egyharmaduk a híreket is itt olvassa.

Forrás: MTI