A dán védelmi minisztérium biztonsági okokra hivatkozva megtiltotta a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a tárcához tartozó készülékeken, a hétfőn bejelentett döntésben hozzátették, hogy az applikáció „csak nagyon kis mértékben szükséges a munkavégzéshez”. A tárca egyúttal a már letöltött alkalmazások eltávolítására is felszólította a dolgozókat.

A minisztérium a döntést a Dán Kiberbiztonsági Központ (CFCS) ajánlására hozta meg, amely nemrég az összes kormányhivatalt hasonló lépésre szólította fel.

Dán sajtóforrások szerint az igazságügyi, valamint az energiaellátás és klímavédelmi tárca már korábban betiltotta az alkalmazás használatát.

Az applikációt több nyugati országban működő vállalat letiltotta a céges telefonokról, valamint az Európai Unió intézményeiben is megtiltották a használatát a munkatársak számára. Februárban a Fehér Ház egy hónapot adott a TikTok eltávolítására a kormányzati eszközökről, és hasonló döntést hozott a kanadai kormány is, adatvédelmi aggályokra hivatkozva.

A londoni székhelyű We Are Social médiaügynökség januárban közzétett adatai szerint több mint egymilliárd felhasználójával a TikTok a világ hatodik leggyakrabban használt közösségi médiuma.

Forrás: MTI