Az Amazonnál dolgozó kézbesítők magánbejegyzései után kémkedett a cég központja, és privát csoportokban tett bejegyzéseket is megszereztek arról, ha valaki a munkafeltételekkel kapcsolatban élt negatív kritikával a közösségi oldalon. 

Publikus Twitter-bejegyzéseket, zárt Facebook csoportokban tett megjegyzéseket, és Redditen írt kommenteket gyűjtöttek, a sofőröket azonosítva. A cél az volt, hogy pontosan tudják, ki tett negatív megjegyzést a vállalatra, vagy ki szervezkedik azon, hogy tüntetést vagy sztrájkot tartsanak az elégedetlen munkavállalók. 

Úgy tudni, hogy egy belső fejlesztésű közösségi médiát monitorozó algoritmussal gyűjtötték az adatokat, és semmilyen beleegyezést nem kértek erre a munkavállalóiktól. 

Korábban több cikk is született arról, hogy legtöbbször elbocsátják azokat a dolgozókat, akik felemelik a szavaukat a rossz munkakörülmények vagy az alacsony fizetés miatt, esetleg szakszervezet megalapítására tesznek kísérletet. A szintén az Amazon tulajdonában álló Whole Foods például hőtérképet használ, hogy jelezzék, hol csoportosulnak a dolgozók, hiszen az potenciálisan azt jelentheti, hogy szakszervezetet szeretnének létrehozni. 

Kedden egy álláshirdetés is felkerült az oldalukra, amiben hírszerző elemzőt kerestek, akinek a feladata a cégen belüli, a cég jövőjét fenyegető szervezkedéseket jelenteni. A hirdetés azóta lekerült az oldalról. 

Forrás: Vice