Összeállt az angliai Carnegie Mellon Egyetem és a Facebook, hogy egy olyan tanulmány készülhessen, ami azt szeretné megállapítani, hogy mennyire terjedhetett el az új koronavírus az angol társadalomban. Hányan eshettek át a betegségen, és milyen tüneteket mutattak. 

A Facebook a kutatás elején leszögezte, hogy nem férnek majd hozzá a felhasználók bizalmas egészségügyi adataihoz, azt azonnal az Egyetemnek továbbítják majd. A kutatás során néhány angliai felhasználó kap majd egy kérdéssort, amellyel arra kíváncsiak, hogy tapasztalták-e magukon a betegség tipikus tüneteit. 

A kutatástól nem azt várják, hogy többet tudjanak meg magáról a vírusról, csak annyi a cél, hogy pontosabb számot kaphassanak a kutatók arról, hány embert is érinthetett valójában a betegség. Ha sikerül minél több emberrel kitöltetni, akkor abból arra is lehet következtetni, hogy mennyi szabad ágyra van szükség a kórházakban, vagy hogy mikor lehet újra megnyitni az országot és enyhíteni a korlátozásokon. 

A Facebook már korábban is bemutatott egy olyan térképet, amin azt lehetett látni, hol mutatnak tüneteket a felhasználók. A Harvard Egyetem szerint ez nagyon hasznos volt számukra, ennek segítségével is tudták meghatározni, hogyan halad a vírus, és hogyan kell felkészülni az egyes kórházaknak. 

Több ország kísérletezik a nyájimmunitással, azaz mikor annyi ember szervezetében van már jelen az antitest, miután felépültek a betegségből, hogy a vírus nem tud eljutni azokhoz, akik még nem kapták el. Az Egészségügyi Világszervezet azonban arra figyelmeztet, hogy nem lehet erre alapozni, mert a nyájimmunitás kialakulásához az kell, hogy a társadalom legalább 60 százaléka átesett a betegségen, de senki sem tudja, hogy ez megtörtént-e. Több ország ezért is kezdett bele abba, hogy tömegesen végeznek szerológiai teszteket, amik ezeket az antitesteket keresik az emberek vérében, hogy legyen fogalmuk arról, hol is tart az ország a vírus lefolyásában, és a nyájimmunitás kialakulásában. 

Forrás: BBC