A Facebook megváltoztatja szabályzatát az elhunyt felhasználók profiljával kapcsolatban – számolt be a Mashable.

A változás szerint az ilyen „emlékprofilok” minden olyan funkciót meg fognak tartani, amelyeket akkor, amikor még aktív volt a felhasználó a platformon. Ha például az illető profilképe nyilvános volt mindenki számára Facebookon, a beállítás így marad halála után is.

memorial

Azelőtt a Facebook más irányvonalat követett: az elhunyt profilját később már csak a barátai láthatták.

„Ez a változtatás lehetővé teszi az embereknek, hogy az elhunyt adatvédelmi elvárásainak megfelelően láthassák az adott profilokat” – olvasható az erről szóló bejegyzésben a Facebook blogján. „Tiszteljük a döntéseket, amelyek az illető meghozott életében, és továbbra is biztosítjuk ugyanannak a tartalomnak a láthatóságát a család és a barátok szélesebb közösségének, mint amit mindig is megtekinthettek.”

A szabályváltozás második része a „Look Back” videókra vonatkozik, melyekre a Facebook 10. születésnapja alkalmával derült fény február elején. A felhasználók mostantól az elhunyt szeretteik számára is kérhetnek ilyen visszaemlékező videót.

A Facebook automatikusan hozta létre minden személy Facebook történelmének legjobb pillanataiból, posztjaiból és képeiből ezeket a tartalmakat és sok felhasználó kérte, hogy az eltávozottak életét is lehessen így megörökíteni, derült ki a blogbejegyzésből.

A „Look Back” videók különösen népszerűek voltak a felhasználók körében, közel 100 millióan osztották meg a sajátjukat a barátaikkal már az eszköz megjelenésének első hetében.