Bár most a TikTok van a középpontban, egyre többen támadják a nagy közösségi oldalakat amiatt, hogy a felhasználóik adataival mit kezdenek, és hol, milyen jogszabályok alapján tárolják és használják. 

Az Egyesült Államok veszélyesnek ítélte meg hogy az amerikai felhasználók adatait Kínába továbbítják, miközben hasonló a helyzet az EU és a Facebook ügyében is. Az Európai Unió ugyanis jelezte, hogy aggályosnak tartja azt a gyakorlatot, hogy az európai felhasználók adatai az Egyesült Államokban kötnek ki, és ilyen módon az USA tulajdonképpen megfigyeli az európai állampolgárokat. Korábban küldtek is egy figyelmeztetést, hogy fejezzék be azt a gyakorlatot, hogy európai felhasználók adatait Amerikába küldik, vagyis azt szeretnék elérni, hogy az európai felhasználókról gyűjtött adatok Európában maradjanak, és az itt érvényes jogszabályok szerint használják és tárolják ezeket. 

A Facebook szerint ha ezt szeretnék, annak nem biztos, hogy eleget tudnak tenni, és végső soron felmerülhet, hogy egész Európában beszüntetik a működését nem csak a Facebook, de az Instagram is.  Az Európai Unióban nagyjából 410 millió felhasználója van a két közösségi oldalnak, és teoretikusan mindenki elveszítené a hozzáférését mindkét platformhoz, ha a Facebook beváltaná a fenyegetését.  

Valószínűleg ez nem fog bekövetkezni, ugyanis a Facebook nem dobna el egy ekkora piacot csak úgy magától, másrészt nem mutatna túl jól, ha a jogosan felmerülő adatvédelmi aggodalmakra egy ilyen lépéssel válaszolnának. Korábban egyébként Ausztráliát is hasonló lépéssel fenyegette meg a Facebook, akik azt szeretnék elérni, hogy a Facebook és a Google fizessen az ausztrál kiadóknak, amiért a híreiket használják. Itt ugyan nem a teljes tiltás került ugyan szóba, ugyanakkor egyértelműen megmutatja, hogy a Facebook tiltással és a tevékenysége felfüggesztésével fenyegetőzik, ha bármilyen ország szigorítani akar a működési feltételeken. 

Forrás: Vice