Eddig is sokan gyanították, most viszont megérkezett a hivatalos megerősítés a Facebooktól, miszerint a cég korábban bele-belehallgatott a felhasználók életébe telefonjaink mikrofonján keresztül.

A cég egy sajtóközleményben ismerte el ezt, amit a Bloomberg hírügynökségnek juttatott el a héten. Mint mondták, sok céghez, köztük a Google-hez és az Amazonhoz hasonlóan az elmúlt hetek folyamán ők is felhagytak azzal a gyakorlattal, hogy lehallgassák felhasználóikat hirdetési célokra – részben azért, mert a magánbeszélgetéseket feljegyző külsős munkatársaik etikátlannak tartották ezt a gyakorlatot, aminek a létezését Mark Zuckerberg is tagadta korábban.

Szóval hogyan gátolhatjuk meg, hogy ezután bárki elérést szerezzen a mikrofonunkhoz a telefonon keresztül?

A készülékünktől függően némileg különböző megoldással, de egyazon alapelv szerint megtilthatjuk bármelyik alkalmazásnak, hogy hozzáférjen a mikrofonhoz. Ehhez az eszköz ‘Beállítások’ menüpontját kell felkeresni, ahol a ‘Személyes adatok/Privacy/Alkalmazásengedélyek’ alól kell kiválasztani vagy az applikáció, vagy a mikrofon eléréseit, és ott letiltani a nem kívánt eléréseket.

Az alábbi képernyőképek talán többet elárulnak.

Android:

iPhone:

Forrás: Bloomberg