A Facebook az egyik elsődleges támogatója az „Internet.org” kezdeményezésnek. Ennek célja, hogy megfizethető internetcsatlakozási lehetőséget juttasson el az ezt nélkülöző 5 milliárd embernek. A közösségi hálóról mostanában azt beszélik, hogy megvásárolná a Titan Aerospace vállalatot, amely napenergiával működtetett drónokat gyárt, amelyek földre szállás nélkül 5 éven át képesek repülni. Egy forrás szerint ennek összege mintegy 60 millió dollár lenne – írja a TechCrunch.

s50_farm_1366

A Facebook tehát érdeklődik a drónok iránt, amelyek segítségére lehetnének az „Internet.org” projekt bővítésében is, kezdve Afrikával. A cég állítólag elsőként 11 ezer repülő járművet vásárolna, különösen egy bizonyos „Solara 60” modellt.

Ezt 5 évvel ezelőtt mutatták be YouTube-on. A videóból kiderült, hogy ezek a drónok sokféleképpen felhasználhatóak, időjárás monitorozására, katasztrófa helyzetekben, a bolygó feltérképezésében, kommunikációs projektekben, de maga a Facebook nyilvánvalóan leginkább az utóbbiban gondolkodik.

A Facebook globális internet projektje kevesebbet ér, mint a WhatsApp?

Ha számoljátok az állást, akkor tudjátok, hogy 60 millió dollárba kerülne az, hogy elvigyék az internetet a világ minden pontjára, míg 19 milliárd dollárt adtak a WhatsApp szolgáltatásáért cserébe. Ez furcsának tűnhet, de a most tervezett felvásárlás és a WhatsApp-történet lényegében ugyanazt a célt szolgálja, az internethez való hozzáférés bővítését, legalábbis a Facebook szempontjából.

A drónok segítségével az ingyen internet biztosítását követően elkészülhetne a WhatsApp egy alapverziója a kérdéses felhasználóknak. Talán nem tudnának fotókat küldeni vagy megtekinteni, de üzenetet igen, ahogyan státuszfrissítéseket is létrehozhatnának anélkül, hogy fizetniük kellene az internetért. Miközben a telefonok egyre olcsóbbá válnak, az adatköltségek azok, amelyek megfizethetetlenné teszik a webet a világ ezen pontjain. A Titan drónok ennek megoldásában segíthetnék a Facebookot.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért akarná a Facebook eljuttatni az internetet nekik, ha nincs meg a kellő fizetőerejük, így nehéz lenne pénzt csinálni abból, hogy hirdetéseket mutatnak nekik. Az Internet.org projektnek azonban van egy jótékony fonala is, ráadásul, ha üzletről van szó, a Facebook hosszú távon gondolkodik. Idővel remélhetőleg mindenkinek lesz a világon internete és okostelefonja, melyek révén csatlakozhatnak a tudásgazdasághoz és nagyobb fizetőerővel fognak bírni.

Ha a Facebook a Titan drónjait valaki első internetes élményévé teszi, az valószínűleg fennakad majd közösségi háló horogján és végül egy életre jövedelmező felhasználóvá válik.