Nemsokára, amikor szeretnél elküldeni vagy fogadni egy Facebook üzenetet, nem tudod majd megtenni a különálló Facebook alkalmazásból, sem iOS-en, sem Androiodon. A felhasználók folyamatosan kapják az értesítéseket a közösségi hálótól, amelyben figyelmeztetik őket, hogy itt nem fognak tudni az üzenetváltás tabra kattintani, hogy a barátaikkal chateljenek. Le kell tölteniük hozzá a Messenger alkalmazást – írja a FastCompany.

3028937-poster-facebookmessenger

Ez egy emblematikus megközelítés a Facebook új alkalmazás-stratégiájában, és talán az eddigi legagresszívabb játék, amit mobil körökben láttunk. A Paperrel a Facebook megértette, hogy a felhasználók egyéni és specializált applikációk felé fordulnak, hogy kielégítsék igényeiket. A fotókhoz ott az Instagram, a Snapchat az eltűnő képekhez és rengeteg üzenetküldő alkalmazás – mint a WhatsApp –, hogy kommunikálhassunk az ismerőseinkkel.

A Facebook különálló alkalmazása több szempontból is olyan, mint egy svájci bicska: használod egy-két dologra és ignorálsz minden mást, amire még képes. Túl sok mindent lehet benne, vele csinálni. Amint arról a Facebook korábbi technológiai vezetője, Bret Taylor nyilatkozott a Fast Company oldalának idén, a cég úgy érezte, hogy ha az olyan szolgáltatások, mint az üzenetküldés, be vannak ágyazva a fő alkalmazásban, „minden csak néhány kattintásra van, az élmény pedig másodlagos”.

Így most, a Facebook többfelé hasítja szolgáltatásait, dedikált szoftverekké – WhatsApp, Messenger, Paper, Instagram, stb. A Facebook Home-ot inkább hagyjuk. Tehát ahelyett, hogy mindent ugyanazon nagy, kék Facebook zászló alatt gyarmatosítana, a cég csak a kezdőképernyődet veszi be szépen, lassan, egyszerre csak egy alkalmazással.