Új eszközök érkeznek a Facebookra és az Instagramra, hogy a felhasználók hasznosan tölthessék el az idejüket a két platformon – olvasható a Facebook legújabb sajtóközleményében. A régóta pletykált, de hivatalosan csak most bejelentett activity dashboard felületen a közösségi aktivitás lesz áttekinthető, de a felhasználók akár napi figyelmeztetőt is bekapcsolhatnak az oldalon töltött idő szabályozására, illetve egy új funkció áll rendelkezésükre az ismerősöktől érkező értesítések korlátozására is.

Az új eszközöket vezető mentálhigiénés szakemberekkel és szervezetekkel, tudósokkal, saját kutatások eredményei, illetve a felhasználói közösség visszajelzései alapján fejlesztette ki a Facebook. Az új funkciók kidolgozásában egyebek mellett a Carnegie Mellon, és a UC Berkeley egyetemek szakértői is közreműködtek.

Your Activity felület az Instagramon – Forrás: Facebook

A vállalat saját bevallása szerint azt szeretné elérni az újításokkal, hogy a közösségimédia-platformokon eltöltött idő tudatos, pozitív és inspiráló legyen a felhasználók számára. A Facebook abban bízik, hogy az új megoldások segítségével a felhasználók még tudatosabban rendelkeznek majd az Instagramon és Facebookon töltött idejük felett, illetve hogy az eszközök elősegítik a szülők és a tinédzserek közötti kommunikációt is a helyes online szokások kialakításáról.

Your Time on Facebook felület a Facebookon – Forrás: Facebook

Az új funkciók a két alkalmazás Beállítások menüpontjából érhetők el: az Instagramon a Tevékenységed (Your Activity), míg a Facebookon a Your Time on Facebook (Facebookon töltött idő) elemre kell kattintani. Az oldal tetején ekkor megjelenik egy felület, amely arról tájékoztat, hogy az adott fiók használója átlagosan mennyi időt tölt az adott platformon. Az újítás fokozatosan, az elkövetkező hetek során válik majd elérhetővé minden Facebook-felhasználó számára.

Forrás: Facebook