A Facebook által életre hívott Oversight Board, ami tulajdonképpen a Facebook legfelsőbb független bírósága, azt vizsgálja, milyen szerepet játszott a közösségi oldal az Etióp-konfliktus kialakulásában. A vizsgálat középpontjában az áll, köze van-e az Etiópiában kialakult erőszakos konfliktushoz a közösségi oldalon terjedő bejegyzéseknek. 

Az etióp kormány és az ország északi Tigray régiójában a lázadók között zajló polgárháború humanitárius válságot idézett elő, amely miatt  több százezer ember nélkülözött, és milliók hagyták el otthonaikat.  A Facebookot kritika érte az etióp konfliktusban játszott szerepe miatt, a megfigyelők pedig párhuzamot vonnak a cégnek a rohingya muszlimok elleni mianmari népirtásban játszott szerepével. Ott egy mianmari katonai szervezet által vezetett online kampány szította a rohingya kisebbségi csoportok elleni gyűlöletet, ami népírtáshoz és etnikai tisztogatásokhoz vezetett. Etiópiában engedélyezték a hasonló pletykák és az erőszakra való uszítások terjedését a közösségi oldalon annak ellenére, hogy a Facebook számos alkalmazottja állítólag riasztotta a vállalatot a helyzet súlyosságáról. Az álhír minden megalapozottság nélkül azt állította, 2021 júliusában hogy a Tigray Népi Felszabadítási Front (TPLF) civil szervezetek segítségével nőket és gyerekeket ölt és erőszakolt meg az etióp Amhara régióban. 

A Facebook intézkedéseinek hiányát a felügyelő bizottság látszólag elismerte. Azt javasolta, hogy a Meta „végezzen el egy független emberi jogi értékelést arról, hogy a Facebookot és az Instagramot miként használták fel gyűlöletbeszéd és ellenőrizetlen információk terjesztésére, amelyek növelik az erőszak kockázatát Etiópiában”, és adjon konkrét útmutatást a háború és konfliktusok során terjedő információk kezelésére.  

Forrás: The Verge