A Facebook megváltoztatta Jogi és Felelősségi Nyilatkozatát arra vonatkozóan, miként használhatja a közösségi hálózat a felhasználók adatait. A Reuters információi szerint cég mostantól felhasználhatja a profilképeket arcfelismerési technológiájának alkalmazásához – írja a VentureBeat.

Erin Egan, a Facebook adatvédelmi részlegének vezetője jelentette be a változásokat egy posztban, utalva a felülvizsgált Adatfelhasználási szabályzatra. A cég ezután felhasználhatja a nyilvános adataidat, ezért jobb mielőbb megnézni az adatvédelmi beállításaidat. Egészen pontosan ez olvasható a szabályzatban:

Adatvédelmi beállításai segítségével korlátozhatja, hogy miként hozható kapcsolatba neve és profilképe az általunk kiszolgált vagy megerősített reklámmal, illetve szponzorált vagy kapcsolódó tartalommal (például egy Ön által kedvelt márkával). Ön engedélyezi számunkra, hogy nevét és profilképét ilyen tartalommal kapcsolatban felhasználjuk, az Ön által meghatározott korlátozásoknak megfelelően.”

facebook-bootcamp-1

Azt is egyértelműen megfogalmazták, hogy a cég saját szolgáltatásain keresztül megosztott nyilvános adatokhoz hozzáférhet, ahogyan a szolgáltatók is, hogy segítsék a Facebookot az adott szolgáltatások biztosításában.

A Facebook emellett a nyilvánosan elérhető profilképeket is felhasználhatja arcfelismerő technológiájában, írja a Reuters. Ez egy vitatott technológia, méghozzá teljese joggal nevezhető is annak, amennyiben a jelenlegi funkcióján túl alkalmazzák, azaz mint „tag” keresőt a feltöltött képekhez.

Mint tudjuk, a felhasználók megjelölhetik egymás arcát a Facebook fotókon, hogy azonosítsák őket. A Facebook ez idáig csakis arra használta az arcfelismerést, hogy segítse a felhasználókat a fotók megjelölésében a korábbi fotókon azonosított arcok alapján, de a funkció kiterjesztése azt jelenti, hogy még azok is felismerhetővé válnak ebben a formában, akiket soha nem jelöltek be egyetlen fotón sem.

Egan hozzátette, nem ígérheti, hogy ez a technológia csak az arcok megjelölésére fog korlátozódni a továbbiakban is, de a Facebook felhasználókat értesíteni fogják, ha valami változik.